0

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ // MARMELLATA DI AGRUMI


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Λατρεύω τις μαρμελάδες των εσπεριδοειδών και αυτήν την εποχή μπορούμε ακόμη να βρούμε σχεδόν όλα τα είδη τους. 
Επειδή μου αρέσει να δοκιμάζω πάντα νέους συνδυασμούς, φέτος σκέφτηκα να φτιάξω και μία μαρμελάδα με διάφορα είδη, ξεφεύγοντας λίγο από τις κλασσικές γεύσεις. Ετσι πορτοκάλια, σανγκουίνια, μανταρίνια, λεμόνια και κουμ κουάτ, μπλέχτηκαν όλα μαζί στην κατσαρόλα και μπήκαν στα βαζάκια γιά να κρατήσουμε λίγο από την σπιρτάδα και τα αρώματα τους μέχρι το επόμενο φθινόπωρο...

Δόση : περίπου 2,2 lt
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 kg πορτοκάλια σανγκουίνια,
                500 gr κουμ κουάτ,
                500 ml χυμό από μανταρίνια,
                φλούδες από 3 μανταρίνια,
                2 λεμόνια, τον χυμό και το ξύσμα της φλούδας,
                1300 gr ζάχαρη κρυσταλλική.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε φρούτα κατά προτίμηση βιολογικά, σίγουρα ακέρωτα, φρέσκα και ζωντανά, χωρίς μούχλες και σάπια σημεία. Πλύντε τα καλά και τρίψτε την φλούδα τους με μία μαλακιά βούρτα.
Βάλτε τα σανγκουίνια και τα κουμ κουάτ μέσα σε μία κατσαρόλα και σκεπάστε τα με νερό. Βάλτε τα να βράσουν για 5 λεπτά. Στραγγίστε και επαναλάβατε ακόμη μία φορά. Μόλις κρυώσουν κόψτε τα σε κομματάκια, αφαιρεστε τους σπόρους και τις κεντρικές λευκές ίνες από τα πορτοκάλια..
Βάλτε τα φρούτα μέσα σε μία κατσαρόλα, και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αναμινγύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάει να βράσει κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Αφήστε το περιεχόμενο να χλιαρίνει, μεταφέρετε το σε ευρύχωρο γυάλινο μπώλ και σκεπάστε με ένα κομμάτι χαρτί φούρνου. Αφήστε το να σταθεί 12 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Μεταγγίστε και πάλι μέσα στην κατσαρόλα, βάλτε την στη φωτιά και αφήστε να βράσει ένα δεκάλεπτο. Αποσύρετε απο την φωτιά, αφήστε να σταθεί ένα μισάωρο και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε τα φρούτα.
Ξαναβάλετε την μαρμελάδα στην φωτιά και αφήστε την να βράσει 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει. Δοκιμάστε την πυκνότητα του σιροπιού ρίχνοντας μία σταγόνα επάνω σε ένα κρύο πιατάκι, η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν η σταγόνα δεν απλώνει.
Οσο η μαρμελάδα είναι καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει (δείτε εδώ πως γίνεται!). Βιδώστε τα καπάκια, αναποδογυρίστε και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται για πολλούς μήνες σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.



MARMELLATA DI AGRUMI

Adoro le marmellate di agrumi! In questo periodo si può trovare ancora una grande varietà di agrumi e si fa in tempo di preparare delle marmellate.
Siccome mi piace sempre sperimentarmi con nuovi sapori e combinazioni di ingredienti, ho pensato di preparare una marmellata con più di uno agrumi. Così arance, mandarini, mandarini cinesi e limoni, sono messi insieme nella pentola, sono caramellati e po chiusi in barattoli.

Dosi : 220 dl ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 kg arance sanguinelle,
                             500 gr mandarini cinesi,
                             500 ml succo di mandarini,
                             le bucce di 3 mandarini,
                             2 limoni, succo e zest,
                            1300 gr zucchero semolato.
Preparazione :
Scegliete della frutta preferinilmente bio, certo non trattata, fresca e senza marciumi. Lavate sotto acqua corrente ed elominate eventuali impurità con una spazzola morbida.
Ponete le arance e i mandarini cinesi in una casseruola capiente, coprite con acqua dal rubinetto e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 5 minuti. Scolate, ripetete e lasciare raffreddare. Tagliate a pezzettini ed eliminate semi e i filamenti centrali dalle arance.
Ponete la frutta nella casseruola, aggiungete le bucce di mandarini, la scorza grattugiata dei limoni, i succhi di mandarini e limoni ed infine lo zucchero. Portate sul fuoco e mescolate per fare sciogliere lo zucchero. Apenna il composto comincia a fremere, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Trasferite in una ciotola di vetro capiente, coprite con carta forno e lasciate riposare per 12 ore o per tutta la notte.
Trasferite il composto nella casseruola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per una decina di minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta. Frullate con un frullatore ad immersione.
Riportate sul fuoco e lasciate cuocere per un paio di minuti ancora, fino a raggiungete la consistenza desiderata (fate la prova con lo piattino).
Con la marmellata ancora scottenre, riempite i barattoli, precedentemente igienizzati. Tappate, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
La marnellata si conserva per tanti mesi, in luogo fresco e buio.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.