2

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ // GELATO AL CIOCCOLATO


ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Οταν ρωτάω τους άντρες μου τι γεύση παγωτό θέλουν να φτιάξω, 99% η απάντηση είναι "σοκολάτα"! Κι εγώ είμαι λάτρης της σοκολάτας και η προσπάθεια μου επικεντρώθηκε στο να φτιάξω ένα παγωτό με φούλ σοκολατένια γεύση και ωραία βελούδινη υφή. 
Αυτό το παγωτό έχει γίνει το αγαπημένο μας, και το έχω φτιάξει ήδη αρκετές φορές το φετεινό καλοκαίρι!

Δόση : 750 ml περίπου
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 500 ml γάλα πλήρες φρέσκο,
                50 gr κακάο άγλυκο,
                2 κρόκους αυγών,
                100 gr ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο ραφιναρισμένη (λευκή),
                20 gr δεξτρόζη,
                2,5 gr αλεύρι από σπόρους χαρουπιών,
                80 gr κουβερτούρα 60% κακάο,
                200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά.
Προετοιμασία :
Κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. 
Διαλύστε το κακάο στο γάλα, και βάλτε το μίγμα να βράσει για 3 λεπτά.
Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε την δεξτρόζη και το χαρουπάλευρο και αναμείξτε. Προσθέστε το γάλα, αφήνοντας το να τρέχει σαν κλωστή και χτυπώντας με το αυγογδάρτη, ώστε να μην ψηθούν τα αυγά.
Μεταφέρετε το μίγμα στο κατσαρολάκι και τοποθετήστε το στην φωτιά. Αναμιγνύετε συνεχώς, μέχρι να αρχίστει να δένει η κρέμα και να φτάσει σε θερμοκρασία 83°C. Κατεβάστε την κρέμα από την φωτιά, προσθέστε την κουβερτούρα και αναμείξτε μέχρι να λιώσει τελείως. 
Κρυώστε την κρέμα, τοποθετώντας το κατσαρολάκι μέσα σε σκεύος με κρύο νερό. Τοποθετήστε την στο ψυγείο και αφήστε την να ξεκουραστεί γιά 3 ώρες τουλάχιστον, ώστε να κρυώσει καλά.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι. Προσθέστε την στην κρύα κρέμα σοκολάτας και αναμείξτε.
Βάλτε την παγωτομηχανή να δουλέψει άδεια γιά 3-4 λεπτά. Ρίξτε σταδιακά το μίγμα του παγωτού. Αφήστε το να δουλευτεί στην μηχανή και να αφρατέψει, μέχρι αυτή να σταματήσει από μόνη της.
Μεταφέρετε το παγωτό μέσα σε σκεύος (γυάλινο ή μεταλλικό) που να διαθέτει καπάκι που κλείνει καλά. Τοποθετήστε το στην κατάψυξη.



GELATO AL CIOCCOLATO

Quando chiedo ai miei uomini, quale gusto di gelato hanno voglia di assaggiare, la risposta è quasi sempre la stessa : al cioccolato! 
Ametto che anch' io sono choco-holic, e così ho cercato di preparare il gelato più cioccolatoso che possa esserci!

Dosi : 750 ml ca
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 500 ml latte fresco intero,
                            50 gr cacao amaro,
                            2 tuorli,
                            100 gr zucchero di canna raffinato (bianco),
                            20 gr destrosio,
                            2,5 gr farina di semi di carrube,
                            80 gr cioccolato fondente al 60% cacao,
                            200 ml panna a 35% grassi.
Preparazione :
Tritate finemente il cioccolato fondente.
Stemperate il cacao nel latte e fate cuocere per 3 minuti.
Sbattete i tuorli con lo zucchero fino a prendere una crema chiara. Aggiungete il destrosio e la farina di carrube e mescolate. Sattendo sempre, per non fare cuocere le uova, aggiungete il latte a filo
Trasferite il composto nella casseruola e portate a 83°C, mescolando continuamente. Ritirate dal fuoco, aggiungete il cioccolato e mescolate fino ad incorporarlo.
Abbatete la temperatura della crema inglese. Mettete nel frigo e lasciate riposare per 3 ore almeno.
Semimontate la panna. Versatela nella crema ben fredda e mescolate.
Azionate la gelatiera e lasciatela in funzione vuota, per 3-4 minuti. Versate gradatamente il composto del gelato e lasciate che sia mantecato, fino che la gelatiera si fermi da sola.
Trasferite entro un recipiente di vetro o di metallo, munito di coprechio a chiusura ermetica. Pozisionate nel freezer.




2 σχόλια:

  1. καλημέρα,
    δεν έχω παγωτομηχανή ούτε είμαι κ φαν των γλυκών (να φτιάχνω, όχι να τρώω), αλλά έχω μια απορία. Το 1.5g χαρουπάλευρο τι προσφέρει; Εννοώ είναι πολύ μικρή η αναλογία του σε σχέση με το συνολικό γλυκό. Θα μπορούσε κάποιος να το παραβλέψει ή να βάλει κάτι άλλο σε αλεύρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχην το ειχα γραψει λαθος, 1,5 γρ. αντι για 2,5.
      Κατι αντιστοιχο με το χαρουπαλευρο ειναι οποιοσδηποτε παραγοντας ζελατινοποιησης (ζελατινη, αγαρ αγαρ). Εγω οταν δεν εχω απλα το παραλειπω, δεν βαζω κατι αλλο, η διαφορα με ή χωρις δεν ειναι και τοσο τεραστια ....

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.