0

ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΑΛΟ ΣΚΟΤΑΝΤΊΤΟ // COSTOLETTE DI AGNELLO ALLO SCOTTADITO


ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΑΛΟ ΣΚΟΤΑΝΤΊΤΟ

Πριν από πολλά χρόνια, είχα βρεθεί το Πάσχα στην Ιταλία, φιλοξενούμενη της φίλης μου της Claudia. Ανήμερα την Πασχαλιά, είμασταν καλεσμένοι στο σπίτι ενός θείου της, ο οποίος είχε ένα καταπληκτικό σπίτι με θέα στην Lago di Varese. Το σπίτι, οι άνθρωποι, η φιλοξενία, η ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, το τραπέζι, τα φαγητά, όλα θα μου μείνουν αξέχαστα! Σ' εκείνο το τραπέζι δοκίμασα για πρώτη φορά και το λικέρ κρέμα λιμονστέλλο (συνταγή εδώ) αλλά και τα παϊδάκια αλο σκοταντίτο.
Τι μπορεί όμως να είναι αυτά τα παϊδάκια με το περιέργο όνομα? Μην περιμένετε κάτι το εξωτικό! Είναι ζουμερά αρνίσια ή κατσοκίσια παϊδάκια, μαριναρισμένα και ψημένα στα κάρβουνα, τα οποία τα σερβίρουν από την σχάρα κατ' ευθείαν στο τραπέζι, ώστε να τα πιάσεις και να τα φάς και να σου καίγονται τα δάχτυλα! Γιατί σκοταντίτο (scottadito) αυτό ακριβώς σημαίνει ότι καίγονται τα δάχτυλα σου! Και έχουν ένα μεγάλο δίκιο οι Ιταλοί σε αυτό, γιατί το αρνάκι και το κατσικάκι πρέπει να τα απολαύσει κανείς ζεστά, καθώς όταν κρυώσουν δεν έχουν την ίδια χάρη... 
Η συνταγή κατάγεται από το Λάτσιο (περιοχή τη Ρώμης) αλλά θα την συναντήσετε και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Απλούστατη στην προετοιμασία αλλά και στο ψήσιμο, όπως τονίσαμε είναι ένα πιάτο της στιγμής.  Αν οργανώσετε μπάρμπεκιου την Κυριακή του Πάσχα, μην παραλείψετε να τα συμπεριλάβετε στο μενού. Ακόμη και αν ο καιρός μας τα χαλάσει και δεν μπορέσουμε να απολαύσουμε τη εξοχή, μπορείτε επίσης να τα ψήσετε πολύ εύκολα ωραία και στο σχαροτήγανο.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 1 kg αρνίσια παϊδάκια,
                4-5 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                2 κλωναράκια δεντρολίβανο,
                1 σκελίδα σκόρδο,
                πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                αλάτι,
                1 λεμόνι σε φέτες, γιά το σερβίρισμα.
Προετοιμασία :
Πλύντε τα παϊδάκια και σκουπίστε τα πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Χτυπήστε τα με τον μπάτη (αυτό μπορείτε να ζητήσετε να το κάνει και ο χασάπης σας) ώστε να σπάσουν οι ίνες του κρέατος και να μαλακώσει.
Βάλτε τα παϊδάκια σε ένα πυρέξ και αλείψτε τα καλά με το λάδι. Πασπαλίστε με φρεσκοτιμμένο πιπέρι. Προσθέστε τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο και το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φετούλες. Αλάτι δεν βάζω στην μαρινάτα, προτιμώ να αλατίζω το κρέας μετά το ψήσιμο.
Αφήστε τα παϊδάκια να μαριναριστούν για τουλάχιστον μισή ωρίτσα. Μην τα βάλετε στο ψυγείο, γιατί το κρέας πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου όταν πάτε να το ψήσετε.
Ψήστε τα παϊδάκια κατά προτίμηση στα κάρβουνα, μέχρι να ροδίσουν ωραία και από τις δύο πλευρές (4-5 λεπτά από κάθε πλευρά). Πασπαλίστε με αλάτι.
Σερβίρετε αμέσως με φέτες λεμονιού. Μην καθυστερήσετε να τα δοκιμάσετε, μην ξεχνάτε ότι για να απολαύσετε πλήρως αυτήν την συνταγή, τα παϊδάκια πρέπει να σας κάψουν τα δάχτυλα!   
    


COSTOLETTE DI AGNELLO ALLO SCOTTADITO

Le costolette di agnello allo scottadito, le avevo assagiato tanti anni fa, durante un banchetto pasquale indimenticabile, presso amici italiani. 
Ricettina facile e gustosa, proveniente da Lazio. Le costolette teneri di agnello o capretto, vengono marinate, cotte alla brace e servite immediatamente, ancora caldissime, da scottare le dita! Due verità nella frase precedente, che l' abbacchio deve essere mangiato caldo e che per mangiare le costolette non si utilizza forchetta e coltello, ma solo le proprie mani! 
Vengono servite come secondo di carne.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facilissimo
Ingredienti : 1 kg di costolette di agnello (o capretto),
                            4-5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            2 rametti di rosmarino,
                            1 spicchio d' aglio,
                            pepe nero macinato al momento,
                            sale,
                           1 limone a fette.
Preparazione :
Lavate le costolette e asciugate bene con carta assorbente. Battete col batticarne, per fare spezzare le fibre della carne ed intenerire.
Ponete le costolette in una terrina e oliatele bene. Pepate. Aggiungete gli aghi del rosmarino e l' aglio a fettine sorrili. Io non ci metto sale nella marinata, preferisco salare la carne una volta cotta. Lasciate in marinatura per almeno mezz' oretta. Non mettete nel frigo, siccome la carne deve essere a temperatura ambiente.
Fate cuocere le costolette alla griglia, preferibilmente sulla brace. In mancanza potete cuocerle anche nella bistecchiera. Lasciatele 4-5 minuti da ogni lato, fino a rosolare bene. Salate.
Servite le costolette allo scottadito immediatamente, accompagnate con qualche fettina di limone.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.