0

ΚΡΕΜΑ ΜΠΛΑΝΣΑΡΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ // CREMA D' AGLIO SBIANCHITO


ΚΡΕΜΑ ΜΠΛΑΝΣΑΡΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ
(ΠΑΣΤΑ ΣΚΟΡΔΟΥ)

Μια πολύ χρήσιμη βασική κρέμα ή πάστα της μαγειρικής, η οποία μπορεί να προστεθεί σε διάφορες παρασκευές. Το σκόρδο μπλανσάρεται, ώστε να φύγει η αψάδα του και να δίνει μεν την γεύση, αλλά όχι καί την δυσάρεστη μυρωδιά που επιμένει. Με το μπλανσάρισμα επίσης γίνεται και ευκολοχώνευτο.
Κάποιοι απλά πολτοποιούν το σκόρδο μαζί με ελαιόλαδο και το φυλάνε σε βαζάκια. Αυτό το παρασκεύασμα όμως μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Το σκόρδο είναι ένα τρόφιμο με χαμηλή οξύτητα. Ιδίως αν διατηρηθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθεί το C. botulinum, αναερόβιο βακτήριο υπεύθυνο για την αλλαντίαση. Το λάδι μεν προστατεύει από την επαφή με τον αέρα καί τα αερόβια βακτήρια, αλλά δεν έχει καμμία επίδραση στην ανάπτυξη του αναερόβιου κλωστηριδίου, του οποίου τα σπόρια είναι μάλιστα θερμοανθεκτικά και για να απενεργοποιηθούν απαιτείται θερμική επεξεργασία του τροφίμου (στην προκειμένη περίπτωση του σκόρδου), προσθήκη αλατιού ή οξίνιση. Αυτό ισχύει και γιά άλλα λαχανικά, οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις κονσέρβες στο λάδι!
Την κρέμα σκόρδου μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να αντικαταστήσετε το φρέσκο σκόρδο στις διάφορες συνταγές σας, υπολογίζοντας ότι ένα κουταλάκι αντιστοιχεί σε μία σκελίδα.

Δόση : 1 βαζάκι περίπου 350 ml
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 5 σκόρδα μεγάλα, περίπου 50 σκελίδες,
                100 ml ελαιόλαδο,
                λίγο αλάτι.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τα σκόρδα. Αυτήν την εποχή έχει ακόμη ωραία φρέσκα σκόρδα, αν όμως έχετε παλιά, ξερά καλύτερα να αφαιρέστε την φύτρα, γιατί χαλάει την γεύση (έτσι κι αλλιώς στα φρέσκα σκόρδα η φύτρα δεν είναι εμφανής).
Βάλτε τις σκελίδες σε ένα κατσαρολάκι, καλύψτε τες με νερό βρύσης, έως 2 δάχτυλα από πάνω, και βάλτε το στην φωτιά. Αφήστε να βράσουν ελάχιστα (ένα λεπτό το πολύ, υπολογίζετε από την στιγμή που το νερό αρχίζει να κοχλάζει). Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά, ρίξτε το νερό, προσθέστε νέο και επαναλάβετε την διαδικασία.
Στραγγίστε καλά τις σκελίδες του σκόρδου από το νερό.  Ξαναβάλτε τες στο κατσαρολάκι, προσθέστε και το λάδι και βάλτε το στην φωτιά. Κρατάτε την φωτιά σε μέτρια ένταση και αφήστε τις σκελίδες να σωταριστούν ανακατεύοντας συχνά. Θα δείτε ότι θα μαλακώσουν και θα αρχίσουν να διαλύονται. Μετά απο περίπου 15 λεπτά, κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέστε το αλάτι και ομογενοποιήστε με ένα ραβδομπλέντερ.
Βάλτε την κρέμα σκόρδου σε γυάλινα βαζάκια, κατά προτίμηση αποστειρωμένα. Διατηρείστε την στο ψυγείο, προσθέτοντας λίγο λαδάκι στην επιφάνεια για να μην ξεραθεί.
Αν φτιάξετε μεγάλη ποσότητα μπορείτε να κονσερβοποιήσετε τα βαζάκια αφού τα γεμίσετε, βάζοντας τα να βράσουν μέσα σε μία κατσαρόλα καλυμμένα από το νερό, για 30 λεπτά (ένα tip για να μην πιάνουν άλατα τα βαζάκια είναι να ρίξετε λίγο ξύδι στο νερό).


CREMA D' AGLIO SBIANCHITO

Una crema molto utile che può essere utilizzata ampiamente nella cucina, sostituendo l' aglio. L' aglio viene sbianchito per eliminare l' odore sgradevole e persistente, mentre conserva tutto il suo gusto.
Un cucchiaino di crema d' aglio, corrisponde a uno spicchio d' aglio fresco.

Dosi : per un vasetto da 350 ml ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 5 teste d' aglio, belle grosse (ca. 50 spicchi),
                             100 ml olio extravergine di oliva,
                             1 generoso pizzico di sale.
Preparazione :
Estraette i spicchi dalle teste (bulbi) d' aglio. A questo periodo troverete ancora gli agli freschi di stagione, se non lo sono poi tanto, allora eliminate anche l' anima, che può guastare il sapore.
Ponete i spicchi entro un pentolino e coprite con acqua dal rubinetto, fino che superi a due dita gli spicchi. Portate a bollore per un minuto ca. Ritirate dal fuoco, scolate, aggiungete di nuovo acqua e ripetete.
Scolate bene i spicchi, rimettete nel pentolino e aggiungete l' olio. Lasciate cuocere a fuoco moderato, mescolando spesso, per un quarto d' ora. Ritirate dal fuoco, aggiungete il sale e frullate fino a prendere una pasta liscia.
Ponete in un barattolino, meglio sterilizzato. Viene conservato nel frigo, coperto di un sottile strato d' olio, per non rinsecchire la superficie.
Se non siete grandi consumatori di aglio o se preparate una bella quantità di crema d' aglio, allora meglio fare il sottovuoto ai barattolini, per poter conservarli a lungo. Semplicemete fate bollire i barattoli ben chiusi entro una pentola coperti di acqua, per 30 minuti e lasciate raffreddare (per evitare la formazione di calcare aggiungete qualche goccia di aceto nell' acqua di cottura).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.