16

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΡΟΜΑΝΑ // CARCIOFI ALLA ROMANA


ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΡΟΜΑΝΑ

Αν στην  Ελλάδα η κλασσική συνταγή για τις αγκινάρες είναι η "αγκινάρες αλά πολίτα", τότε στην Ιταλία είναι η "αγκινάρες αλά ρομάνα". Οπως υποδηλώνει και το όνομα της, η συνταγή αυτή προέρχεται απο την περιοχή του Λάτσιο (Ρώμη), όπου και καλλιεργείται, απο την Ρωμαϊκή ακόμη εποχή, η ποικιλία αγκινάρας ρομανέσκα, που μοιάζει πολύ με την δικιά μας ιώδη ποικιλία της Αττικής (μικρή, σφαιρική, με μώβ φυλλαράκια και χωρίς αγκάθια). Πρόκειται  για μία συνταγή που προέρχεται απο την εβραϊκη κουζίνα, παρ' όλα αυτά εισχώρησε στην παράδοση του Λάτσιο και μαζί με τις "αγκινάρες αλά τζιουντία", είναι απο τις πιο διάσημες τοπικές συνταγές γι' αυτό το λαχανικό, που εκτιμάται ιδιαίτερα απο τους ιταλούς. Οταν οι αγκινάρες είναι στην εποχή τους, αυτή η συνταγή δεν λείπει απο κανέναν κατάλογο μενού στα εστιατόρια του Λάτσιο!
Η συνταγή για τις αγκινάρες αλά ρομάνα, είναι απλούστατη και απαιτεί ελάχιστα υλικά. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να την δοκιμάσετε! Πρόκειται βέβαια για μια συνταγή αρκετά διαφορετική σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει στην ελληνική κουζίνα, νόστιμη και ιδιαίτερα αρωματική.  Συνοδεύει άριστα βραστά κρεατικά αλλά και πιάτα με αυγά ή τυριά.

Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 4 αγκινάρες φρέσκιες,
                1 λεμόνι (για την προετοιμασία της αγκινάρας),
                3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
                1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο,
                1 σκελίδα σκόρδο,
                2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά,            
                1 φλ.καφέ (60ml) ελαιόλαδο,
                1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών,
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Γι΄αυτήν την συνταγή χρειάζονται απαραίτητα φρέσκιες αγκινάρες και δεν μπορείτε να την φτιάξετε με κατεψυγμένες, γιατί πρέπει να έχουν και μέρος απο τα φυλλαράκια τους.
Πρώτα απ' όλα καθαρίστε τις αγκινάρες. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ. Για την συνταγή αυτή, οι ιταλοί χρησιμοποιούν την ποικιλία ρομανέσκο (carciofo romanesco) που δεν έχει χνούδι στο εσωτερικό της; με τις συνηθισμένες ελληνικές αγκινάρες αργολίδος, θα χρειαστεί να καθαρίσετε και το εσωτερικό τους, που σίγουρα έχει χνούδι. Αγκινάρες ρομανέσκο θα βρείτε - λίγο δύσκολα - εισαγώμενες σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Ψιλοκόψτε επίσης τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Βάλτε τα σε ένα μπώλ, προσθέστε την τριμμένη φρυγανιά, 1-2 πρέζες αλάτι και λίγο ελιαόλαδο, ώστε να γίνουν σαν πάστα. Παραμερίστε λίγο τα φυλλαράκια απο την αγκινάρα και γεμίστε με την πάστα το εσωτερικό της.
Πάρτε μια μικρή κατσαρόλα η οποία να χωρά ακριβώς τις 4 αγκινάρες. Δεν πρέπει να μείνει πολύς κενός χώρος μέσα στην κατσαρόλα, ώστε οι αγκινάρες να μην αναπηδούν κατά το βράσιμο. Τοποθετήστε μέσα τις αγκινάρες με το κεφάλι τους προς τα κάτω και τα κοτσάνια προς τα επάνω. Προσθέστε και τα κομμάτια απο τα καθαρισμένα κοτσάνια. Ρίξτε απο επάνω όσο απο το μίγμα της γέμισης περρίσεψε, το ελαιόλαδο, αλατάκι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και τέλος ζωμό λαχανικών τόσο, ώστε να φτάσει περίπου μέχρι την μέση απο τα κεφάλια της αγκινάρας.
Σκεπάστε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και βάλτε την στην φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσουν για 20-25 λεπτά , μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή, δεν πρέπει να παραβράσουν!
Σερβίρετε τις αγκινάρες αλά ρομάνα ζεστές ή και κρύες, απαραίτητα με το πεντανόστιμο ζουμάκι τους.


CARCIOFI ALLA ROMANA

I carciofi venogno coltivati in Italia fin dall' età romana. I carciofi alla romana, rappresentano la ricetta più caratteristica della zona laziale, preparata preferbilmente con i carciofi romaneschi. Come anche i carciofi alla giudia, è una ricetta proveniente dalla cucina ebraica, inserita però nella tradizione culinaria di Lazio.
I carciofi alla romana vengono serviti come contorno in piatti di carne ma anche di formaggi o uova.

Dosi : per 2 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 4 carciofi romaneschi freschi,
                            1 limone (serve per la preparazione dei carciofi),
                            3 cucchiai di prezzemolo trittato,
                            1 cucchiaio di mentuccia romana trittata,
                            1 spicchio d' aglio,
                            2 cucchiai di pangrattato,                           
                            1 tazzina del caffè (60ml) olio extravergine di oliva,
                            1 tazza di brodo di verdure,
                            pepe macinato al mulino,
                            sale.
Preparazione :
Per la preparazione dei carciofi alla romana occorono solo carciofi freschi, questa ricetta non può essere preparati con quelli surgelati.
Prima di tutto pulite i carciofi. Istruzioni dettagliate troverete qui. I carciofi romaneschi sono più adatti per questa ricetta, siccome non contengono la barbetta all' intero del fiore.
Trittate l' aglio. Trittate il prezzemolo e la mentuccia romana. Poneteli in recipiente, aggiungete il pangrattato, un paio di pizzichi di sale ed infine poco olio e mescolate per prendere una pasta. Con questa pasta riempite i cuori dei carciofi, allargando un po' le foglie rimaste.
Prendete una piccola pentola che può contenere appena i vostri carciofi a disposizione (qui sono 4), senza lasciare tanto spazio vuoto, per evitare che sobbalzino durante la cottura. Metteteli con la testa in giù e i gambi verso l' alto. Aggiungete i pezzi dei gambi spellati. Cospargete con il resto della pasta alle erbe aromatiche, sale qb., pepe macinato al mulino. Irrorate con l' olio ed infine aggiungete tanto brodo di verdure, fino a coprire metà delle teste dei carciofi.
Coprite la pentola col suo coprechio e portate sul fuoco. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 20-25 minuti, fino ad intenerire. Attenzione a non lasciarli spappolare!
Servite i carciofi alla romana caldi o freddi, irrorati col loro sughetto delizioso!


16 σχόλια:

  1. Υπέροχη πρόταση,ειδικά για αυτούς που αγαπούν το συγκεκριμένο λαχανικό!Ζήλεψα την απίθανη και μυρωδάτη γεύση που αφήνει ο φρέσκος δυόσμος και το λαχταριστό ζουμάκι που σου επιτρέπει να γευτείς στα άκρα ,τη μεστή γεύση της αγκινάρας.Φαγητό εποχιακού με τα αρώματα των φρέσκων μυρωδικών να κλέβουν την γευστική παράσταση!
    Χριστός Ανέστη Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΛηθως Ανεστη Φωτεινη μου!
      ΑΚομη ενα θαυμασιο πιατο της ιταλικης κουζινας που δικαιωνει στο επακρο την φημη του! Εντελως ανοιξιατικη γευσημε εκανε να εκτιμησω τις αγκιναρες ακομη περισσοτερο!

      Διαγραφή
  2. Ωραίο φαγάκι, αγαπώ γενικά τα αγκιναροφαγητάκια!
    Στην αρχή νόμιζα ότι μοιάζει αρκετά με το αλα πολίτα, αλλά διαβάζοντας την συνταγή είδα ότι είναι μια τελείως διαφορετική "νοστιμιά"
    Καλημέρα Μαρίνα μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλη γευση Ελενα μου και αφου σου αρεσει η αγκιναρα να το δοκιμασεις οπωσδηποτε!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Πεθαίνω για αγκινάρες!!!!!!!!
    Είναι από τα πιό "κυριλέ" λαχανικά που υπάρχουν!
    Τις έφτιαξες τέλειες!!!!!!!!!!!

    Καλημέρα και χρόνια πολλά Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια Πολλα Χρυσαυγη μου!
      Ομολογω οτι ηθελαν ενα κλικ λιγοτερο βρασιμο την επομενη φορα θα ξερω...

      Διαγραφή
  4. μπορειτε να κανεται και αγγιναρες τουρσι (sot olio) . κατα προτιμηση μικρεσ αγγιναρες ,τισ καθαριζεται καλα , τις βραζεται για 4-5 λεπτα σε κατσαρολα με μισο ξυδι μισο νερο , και μετα αφου κρυωσουν , τισ βαζουμε στα βαζα με παρθενο ελαιολαδο. ειναι ενα αριστο συνοδευτικο για πολλα πιατα ,οπωσ και για ομελετεσ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραια προταση, το εχω δοκιμασει με αλλα λαχανικα, ειναι μια πολυ νοστιμη και χρησιμη σπιτικη κονσερβα. Το κακο με τις αγκιναρες ειναι οτι στην αγορα ειναι αρκετα ακριβες (0.60 - 1.00 €) και τις χρησιμοποιω με φειδω...

      Διαγραφή
  5. Εγώ πάλι έχω τσακωθεί με τις αγκινάρες! Για να φάω μια μπουκίτσα πρέπει να μου τάξεις παγωτό. Θα το φτιάξω για τους άλλους όμως. Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα εχουν ιδιαιτερη γευση και δεν αρεσουν σε ολους.. οι αντρες μου δεν τις καταδεχονται επισης...
      Καλο ξημερωμα!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη Μαρίνα μου!
    Η πρόταση σου θα αρέσει σίγουρα στη μαμά μου και μάλιστα πάρα πολύ μιας που λατρεύει τις αγκινάρες.
    Έχουν πραγματικά πολύ ωραία αρώματα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθως Ανεστη Ερμιονη μου!
      Προκειται για ενα ιδιαιτερα αρωματικο πιατο με εντονη γευση γι' αυτο και ειναι ιδανικο για να συνοδεψει ουδετερες γευσεις οπως τα βραστα κρεατικα.
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  7. Αν και δεν έχω ποτέ επιχειρήσει με φρέσκες αγκινάρες, αυτή η συνταγή μάλλον θα με κάνει να το τολμήσω! Αρωματική, με το λεμονάκι και τα βοτανικά της, φαίνεται υπέροχη. Καλοτρώνε οι Ρωμαίοι... ;) Φιλάκια Μαρίνα!

    Foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοι οι αφιλοτιμοι οι ιταλοι, φτιαχνουν φανταστικα πιατα με 2-3 υλικα, παρ' ολο που τους εχω μαθει πια, συνεχιζουν να με εκπλησσουν...
      Φιλακια Ελεαννα μου!

      Διαγραφή
  8. Από τα πιο αγαπημένα μου φαγάκια αυτά με τις αγκινάρες! Ειδικά όταν είναι στην εποχή τους δεν χάνω ευκαιρία να τις μαγειρέψω! Πολύ ωραία, Ρωμάνικη συνταγή αυτή που μας έφτιαξες Μαρίνα! Θα δοκιμαστεί σύντομα, μιας και οι αγκινάρες είναι μπόλικες αυτή την περίοδο.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω την αληθεια Ειρηνη μου, ειχα αρκετα χρονια να αγορασω φρεσκιες αγκιναρες, γιατι μονο εγω τις τρωω στο σπιτι. Στην οικογενεια μου τις τρωγαμε και την ανοιξη τις μαγειρευαμε συχνα με μπιζελια ή με κουκια. Μαλιστα ειχαμε και φυτεμενες στον κηπο μας. Φετος τις αποθυμισα πραγματικα και αποφασισα να ξανααγορασω και να μαγειρεψω μονο για μενα, γιατι κακα τα ψεματα αλλη γευση η φρεσκια αγκιναρα, παρ' ολη την διαδικασια για να τις καθαρισεις...
      Καλο βραδυ!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.