4

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΚΑΣΤΑΝΟ // TARTUFI ALLE CASTAGNE


ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΚΑΣΤΑΝΟ

Τα κάστανα είναι απο τους αγαπημένους μου χειμωνιάτικους καρπούς! Ετσι σίγουρα δεν θα παρέλειπα να φτιάξω και τρουφάκια κάστανο! 
Υπέροχος πουρές κάστανο, τυλιγμένος σε τραγανή κρούστα σοκολάτας, πασπαλισμένης με κακάο. 
Αν σας αρέσει κι εσάς το κάστανο, είμαι σίγουρη οτι θα τα λατρέψετε! 

Δόση : περίπου 30 τρουφάκια
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 400 gr κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα,
                 150 gr κρέμα γάλακτος,
                 60 gr ζάχαρη άχνη,
                 100 gr λευκή κουβερτούρα.
για την επικάλυψη : 300 gr κουβερτούρα 60% κακάο,
                                        2 κ.γ. κακάο άγλυκο.
Προετοιμασία :
Βράστε τα κάστανα με λίγο αλατάκι και κανα-δυο δαφνόφυλλα. Αφήστε τα να χλιαρίνουν (όσο είναι χλιαρά καθαρίζονται πιο εύκολα) και αφαιρέστε την φλούδα τους. Τρίψτε τα σε μικρά κομματάκια με τα χέρια σας ή ελάχιστα στο μούλτι, ώστε να μην γίνουν πολτός.
Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις πάει να βράσει, προσθέστε τα κάστανα και την ζάχαρη. Κατεβάστε την φωτιά στο πιο χαμηλό και αναμείξτε για 10-15 λεπτά, μέχρι τα κάστανα να απορροφήσουν την κρέμα γάλακτος και το μίγμα να αρχίσει να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας. 
Κατεβάστε απο την φωτιά, προσθέστε την λευκή κουβερτούρα, τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομματάκια, και αναμείξτε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και να στεροποιηθεί.
Με την ποσότητα της ζάχαρης που δίνω στην συνταγή, τα τρουφάκια δεν γίνονται πολύ γλυκά, αλλά αναδεικνύεται η φυσική γλύκα του κάστανου. Αν τα θέλετε πιο γλυκά απλά αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης. 
Λιώστε την κουβερτούρα σε μπαίν-μαρί ή στον μικροκυματικό. Δεν είναι απαραίτητο να προ-κρυσταλλώσετε την κουβερτούρα, αλλά αν το κάνετε (δείτε εδώ το πως), το στρώμα της σοκολάτας εξωτερικά θα παραμείνει πιο τραγανό. 
Με δυο κουταλάκια, πάρτε μικρές ποσότητες απο το μίγμα στο μέγεθος καρυδιού και ρίξτε τες διαδοχικά στην ζεστή σοκολάτα. Τα τρουφάκια, καλό είναι να μην γίνουν πολύ ομοιόμορφα, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι πιο όμορφο και θα μοιάζουν με πραγματικές τρούφες! Ακουμπήστε τα τρουφάκια σε μια σχάρα γλυκών, ώστε να στραγγίσουν απο την περίσσεια της σοκολάτας. Πρίν στερεοποιηθεί τελείως η σοκολάτα, περάστε τα απο το κακάο.
Βάλτε τα τρουφάκια στο ψυγείο για ενα δίωρο, για να σφίξουν. Διατηρήστε τα στο ψυγείο.


TARTUFI ALLE CASTAGNE

Prelibati bocconcini alla purea di castagne, avvolti in cioccolato croccante e un velo di cacao amaro.
Amo tanto le castagne e certo, dal momento che ho cominciato a preparare vari tipi di tratufi, non potevo omettere di preparare anche i tartufi di castagne. 

Dosi : 30 tartufi ca.
Difficoltà : media
Ingredienti : 400 gr di castagne lessate e pulite, 
                              150 gr di panna fresca,
                              60 gr di zucchero a velo,
                              100 gr di cioccolato fondente bianco.
per la finitura : 300 gr di cioccolato fondente a 60% cacao,
                               2 cucchiaini di cacao amaro.
Preparazione : 
Fate lessare le castagne, con poco sale e un paio di foglie di alloro. Lasciate intiepidire (ancora tiepide si sbucciano più facilmente) e sbucciatele. Sbricciolatele tra le dita o passatele molto velocemente al cutter, evitando di ridurle a purea. 
Versate la panna in un pentolino e portate sul fuoco. Sfioratta l' ebollizione, aggiungete le castage e lo zucchero. Abassate il fuoco al minimo e mescolate la crema per 10-15 minuti, fino che le castagne assorbiscano tutta la panna ed il composto comincia a staccarsi dalle pareti. 
Ritirate dal fuoco, aggiungete il cioccolato tritato e mescolate fino ad incorporarsi. Lasciate raffreddare.
Fate fondere il cioccolato a bagnomaria o al microonde. Non è necessario tempereare il cioccolato, ma se lo fate (vedete qui il come) il guscio di cioccolato dei vostri tartufi resterà croccante.
Con due cucchiaini prendete piccole parti dall' impasto, alla grandezza di una noce, e tuffateli nel cioccolato fuso. Meglio che i tartufi restino piuttosto di forma irregolare, così rassomiglieranno di più a veri tartufi! Disponete i tartufi su una gratella per dolci, per fare colare l' eccesso di cioccolato. Prima che si solidifichi completamente, passate i tartufi dal cacao.
Ponete nel frigo per un paio d' ore per indurire.
Conservate nel frigo.

4 σχόλια:

  1. Κάστανα αγαπημένα! Πολύ ωραία τα καστανοτρουφάκια! Χρόνια πολλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια Πολλα Μαρια μου!
      Τα λατρευω τα καστανα αλλα και παλι φετος μου ειναι δυσκολο να βρω ωραια και γερα καστανα στην αγορα, που να μην ειναι χτυπημενα στην τιμη...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.