8

ΣΠΑΓΚΕΤΤΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ // SPAGHETTI AL SUGO DI POMODORO


ΣΠΑΓΚΕΤΤΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Δίκαια θα αναρρωτηθήτε αν όντως χρειάζεται κάποιος να κάνει ανάρτηση για συνταγή "σπαγκέττι με σάλτσα ντομάτας"! Οταν είδα όμως την σχετική ανάρτηση στο blog του Zio Piero, και γνωρίζοντας πόσο μεγάλος μαέστρος είναι, πείστηκα να την δοκιμάσω. Η συνταγή δεν είναι ακριβώς του Zio Piero, και ομολογώ οτι εκτιμώ πολύ όλους τους bloggers που αναφέρουν την πηγή της εμπνευσής τους και δεν προσπαθούν να οικειοποιηθούν δημιουργίες αλλων! Ο Zio Piero λοιπόν, κατενθουσιασμένος, μας παρουσίασε μια εμπνευσμένη συνταγή του ιταλού σεφ Davide Oldani, γνωστού για την περίφημη του cucina pop, που όσο και αν φαίνεται περίεργο (αν δείτε τα πιάτα του θα καταλάβετε τι εννοώ!), σημαίνει "λαϊκη κουζίνα" (pop απο το popolare). Μέσα στην φιλοσφία της κουζίνας pop λοιπόν, με υλικά απλά αλλά συνδυασμένα με μεγάλη μαστοριά, εκεί όπου οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν την διαφορά!
Βασικό συστατικό της συνταγής είναι βέβαια οι ντομάτες, οι οποίες θα πρέπει να είναι ώριμες και νόστιμες. Οπως είπα και σε προηγούμενη ανάρτηση, αν είμασταν στην Ιταλία, θα επαναλάμβανα την πρόταση του zio Piero για ντοματάκια pachino και San Marzano. Στην Ελλαδα τα πράγματα είναι διαφορετικά, θα μπορούσα να σας προτείνω ντοματάκια, αλλα πολλά απο αυτά που κυκλοφορούν είναι εντελώς άνοστα. Για την σάλτσα, προτιμήστε ντομάτες με σφιχτή σάρκα, όπως είναι η Ρόμα, που να μην περιέχουν δηλαδή πολύ νερό, γιατί αλλιώς και η σάλτσα γίνεται νερωμένη.
Την συνταγή του Zio Piero μπορείτε να την απολαύσετε εδώ.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 400 gr σπαγκέττι,
                300 gr ντοματίνια,
                500 gr ντομάτες ώριμες,
                μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού,
                παρθένο ελαιόλαδο,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Χαραξτε  εναν μικρό σταυρό στο κάτω μέρος απο τα ντοματίνια και ξεφλουδίστε τα, βουτώντας τα για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και αμέσως μετά σε κρύο. Κόψτε τα στην μέση, αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους και τοποθετήστε τα σε ενα ταψί (κατά προτίμηση στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί). Αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγο χοντρό αλάτι. Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C και ψήστε τα μέχρι να αρχίσουν να συρρικνώνονται.
Στο εν τω μεταξύ, ξεφλουδίστε και τις υπόλοιπες ντομάτες με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω. Αφαιρέστε κοτσάνι και σπόρους και πολτοποιήστε τες, χωρίς να τις κάνετε τελείως αλοιφή, στο μπλέντερ.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάλτε τον πολτό απο τις ντομάτες, 1/2 φλ. νερό, 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, τα φύλλα του βασιλικού και το ανάλογο αλάτι. Βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά, σκεπάστε την και αφήστε την σάλτσα να βράσει σε ζωηρή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Η σάλτσα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ στεγνή, αλλά ούτε και πολύ αραιή.
Ταυτόχρονα σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε αρκετό νερό για να βράσετε τα ζυμαρικά. Το αλάτι το προσθέτουμε πάντα μόλις αρχίζει ο βρασμός, για να μην εξατμιστεί μαζί με τους υδατμούς και κολλήσει στα τοιχώματα. Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, ρίξτε τα σπαγκέτι και αφήστε τα να βράσουν για 4 λεπτά - ΜΟΝΟ! Με μια λαβίδα, μεταφέρετε τα στην κατσαρόλα με την σάλτσα και συνεχίστε το βράσιμο τους εκεί - αυτό είναι και το σημείο-κλειδί στην συνταγή! Πάντα τα ζυμαρικά τα βράζουμε αλ ντέντε!
Οταν είναι έτοιμα, αφήστε τα να σταθούν για 10 λεπτά.
Σερβίρετε τα ζεστα, γαρνιρισμένα με τις ψημένες ντομάτες και λίγο ωμό λαδάκι. Μπρείτε να προσθέσετε μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού (ο Oldani βάζει δυόσμο) ενω μπορείτε επίσης να προσθέσετε παρμεζάνα ή να τα συνοδέψετε με λίγο ξεροψημένο μπέϊκον.


SPAGHETTI AL SUGO DI POMODORO

La domada è ovvia : ma ci vuole proprio una ricetta per preparare i spaghetti al sugo di pomodoro? Qunado ho visto questo post nel blog di Zio Piero, non ne avevo dubbi : ho ancora tanto da imparare! La ricetta non è esattamente di Zio Piero, ma del famoso chef della cucina pop, Davide Oldani. Secondo alla filosofia della cucina pop, una ricetta ci vuole ingredienti umili ma combinati magistralmente e con piccoli dettagli che fanno la differenza!
Per i pomodori, che certo sono l' ingrediente principale della ricetta, voi che abitate in italia, seguite la proposta di Zio Piero e utilizzate pachino e San Marzano. In Grecia queste varietà non esistono e dovevo arrangiarmi con quel che avevo disponibile ...

Dosi : per 4 persone 
Difficoltà : media
Ingredienti : 400 gr di spaghetti,
                             300 gr di pomodorini ciliegia,
                             500 gr di pomodori maturi,
                             olio extravergine di oliva,
                             qualche foglia fresca di basilico,
                             sale.
Preparazione :
Incidete la punta dei pomodorini, praticando una piccola croce, e poi pelateli, immegendoli per pochi minuti in acqua bollente e immediatamente dopo in acqua fredda. Tagliateli a metà, eliminate la parte del picciolo e i semi e disponeteli in una teglia, preferibilmente rivestita di carta forno. Spenellate con poco olio, cospargete con poco sale grosso e infornate in forno preriscaldato a 160°C. Cuocete per una ventina di minuti, senza lasciarli prendere colore.
Nel frattempo, pelate anche i pomodori restanti. Eliminate picciolo e semi e frulatteli piuttosto grossolanemente.
Ponete la polpa di pomodori in una pentola, aggiungete 1/2 tazza di acqua, 4-5 cucchiai di olio, le foglie del basilico e sale qb. Coprita la pentola, portate sul fuoco e lasciate cuocere per 15 minuti ca. Il sugo non deve risultare nè troppo asciutto nè troppo annacquato.
Nello stesso tempo, versate abbontante acqua in un' altra pentola, per cuocere gli spaghetti. Appena comincia il bollore aggiungete il sale e gli spaghetti e lasciateli cuocere per 4 minuti - soltanto! Con una pinza trasferite gli spaghetti nella pentola con la salsa dove verrà terminata la cottura. Questo piccolo dettaglio è che fa la differenza!
Una volta pronti gli spaghetti, lasciateli riposare per una decina di minuti. 
Serviteli  caldi conditi con i pomodori cotti e un filo d' olio crudo. Potete aggiunge qualche fogliolina di basilico, cospargere di parmiggiano grattugiato o aggiungere qualche fettina di croccante pancetta, cotta con poco olio.


8 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Με παρόμοιο τρόπο μαγειρεύει η μητέρα μου τα μακαρόνια με σάλτσα !Στην αρχή δεν σου κρύβω ότι δεν συμφωνούσα,στηρίζοντας δυναμικά τον παραδοσιακό τρόπο.Δεν μπορούσα να φανταστώ την απίθανη νοστιμιά που κυριολεκτικά ´´έκλεβαν ´´τα ζυμαρικά από τη μυρωδάτη σάλτσα!
    Η προσθήκη της ψημένης τομάτας απλά απογειώνει την ήδη νόστιμη γεύση!
    Υπέροχο πιάτο,καλοκαιρινό ,με πρωταγωνίστρια ,το πιο νόστιμο ίσως λαχανικό αυτής της εποχής,να δίνει μαθήματα απλής αλλά υψηλής γευσιγνωσίας!
    Φιλάκια πολλά ,πολλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Ομολογω οτι στην απλη μακαροναδα δεν σκεφτηκα ποτε να βαλω τα μακαρονια να βρασουν μαζι με την σαλτσα. Αν και τωρα που το σκεφτομαι, αυτη ηταν η λεπτομερεια που εκανε την διαφορα στην - θρυλικη πλεον - καραβιδομακαροναδα που φτιαχνω. Παντως και στα σχολια του zio Piero πολλοι απαντησαν οτι τα μακαρονια με την σαλτσα τα φτιαχνουν με αυτον τον τροπο... Η ψημενη ντοματα ειναι ολα τα λεφτα, που λενε!
      Μπραβο στην μαμα σου για την μαγειρικη της εμπνευση!
      Πολλα φιλακια!

      Διαγραφή
  2. Μ' αρέσουν τα φαγητά που κλείνουν τόση νοστιμιά μέσα στην απλότητά τους!
    Καλοκαιρινό φαγάκι, που τρώγεται ευχάριστα από όλους!
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη σου μερα Ελενα μου!
      Η απλη παραδοσιακη κουζινα οντως κρυβει πολλη νοστιμια!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Εδω μιλαμε για το μεγαλειο της απλοτητας! Ειναι μακραν η ποιο αγαπημενη μου μακαροναδα αυτη με την κοκκινη σαλτσα. Η ψητη ντοματα την απογειωσε.

    Πολλες καλημερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι Χρυσαυγη μου! Δικαια οι μεγαλοι σεφ φερουν τον τιτλο τους!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.