4

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ // POLPETTINE AL TARAMA'


ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Κλασσικο εδεσμα της Σαρακοστης και οχι μονο. Ιδανικος μεζες για ουζακι.
Μπορειτε να χρησιμοποιησετε τοσο τον κλασσικο κοκκινο ταραμα, οσο και τον πιο ραφινατο λευκο.

Υλικα : 2 μετριες πατατες βρασμενες,
                  1/2 φραντζολα μπαγιατικο ψωμι (400gr περιπου),
                  1 κρεμμυδι,
                  100 gr ταραμα,
                  1/2 φλυτζανι τσαγιου μαϊντανο ψιλοκομμενο,
                  1/2 φλυτανι του τσαγιου ψιλοκομμενο ανηθο,
                  4 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                  1 σφηνακι λευκο κρασι,
                  2-3 κουταλιες της σουπας χυμο λεμονιου,
                  λευκο πιπερι τριμμενο.
για το τηγανισμα : λιγο αλευρακι,
                                    ελαιολαδο.
Προετοιμασια : 
Ξεφλουδιστε τις πατατες και περαστε τες απο το εργαλειο για τον πουρε ή τον μυλο των λαχανικων. 
Αφαιρεστε την κορα απο το ψωμι, και τριψτε το σε ψιχουλα (μπορειτε να το βαλετε στο μουλτι στεγνο). Βαλτε το ψωμι σε ενα ευρυχωρο σκευος και μουλιαστε το με το κρασι. 
Χτυπηστε τον ταραμα με το λαδι και τον χυμο λεμονιου, μεχρι να διαλυθει και προσθεστε το μιγμα στο ψωμι. 
Καθαριστε το κρεμμυδι και περαστε το απο τον τριφτη, ή ψιλοκοψτε το. Προσθεστε το μαζι με τις λιωμενες πατατες και τα μυρωδικα στο μιγμα. Προσθεστε και λιγο λευκο πιπερακι, φρεσκοτριμμενο. Αλατι δεν βαζουμε, γιατι ο ταραμας ειναι ηδη αρκετα αλμυρος. Ανακατεψτε καλα ολα τα υλικα, σκεπαστε το μιγμα με διαφανη μεμβρανη και αφηστε το να σταθει στο ψυγειο για μιση ωριτσα. 
Πλαστε το μιγμα σε μικρα μπαλλακια (στο μεγεθος καρυδιου) και περαστε τα απο το αλευρακι. 
Βαλτε αρκετο λαδι σε ενα βαθυ σκευος και βαλτε το στη φωτια να ζεσταθει καλα. Ριχνετε λιγους ταραμοκεφτεδες καθε φορα, για να μην κατεβαινει αποτομα η θερμοκρασια του λαδιου και να γινουν τραγανοι. Τηγανιστε τους και απο τις δυο πλευρες, χωρις να τους γυριζετε συνεχεια, μεχρι να ροδισουν καλα. Βγαλτε τους και ακουμπηστε τους σε απορροφητικο χαρτι κουζινας. 
Σερβιρετε τους ταραμοκεφτεδες ζεστους!
Εγω τους συνοδεψα με νοστιμη φαβα "παντρεμενη" .


TARAMOKEFTE'DES : POLPETTINE AL TARAMA'

Il taramàs (ταραμάς) direi che è una specie di bottariga, ma proviene da uova di pesce di qualità inferiore. Si tratta di una pasta di uova di merluzzo, di carpa o di baccalà  in salamoia. Ci sono due qualità : il rosso (per essere più precisi è di colore rosato) e il bianco (di colore ambrato) che è di milgiore qualità. I tarmokeftèdes si preparano con tutte e due le specie di tarama. In realtà si tratta di un piatto che proviene dalla cucina povera; i suoi ingredienti sono :  pane raffermo, patate lessate, un po' di aromi e un po' di tarama che insaporisce il tutto. Tradizionalmente, è uno dei piatto del periodo della Quaresima, siccome non contiene carne, uova o prodotti di latte. Sono molto saporiti e sono un ottimo "mezès" da accompagnare un biccherino di ùzo! 

Ingredienti 
per ca 30 pezzi : 2 medie patate, lessate,
                                 1/2 pagnotta di pane reffermo (400gr ca),
                                 1 cipolla,
                                 100 gr di tarama,
                                 1/2 tazza di prezzemolo tritato,
                                 1/2 tazza di aneto tritato,
                                 4 cucchiai di olio di oliva,
                                 1 biccherino di vino bianco,
                                 2-3 cucchiai di succo di limone,
                                 pepe bianco macinato. 
per friggere : un po'di farrina,
                            olio di olvia.
Preparazione : 
Sbucciate le patate e passatele dal passaverdure. 
Eliminate la crosta dal pane e riducetelo in bricciole (anche con l'aiuto di un blender). Ponete le briccole in un recipiente capiente e irroratele con il vino. 
Frullate il tarama insieme all'olio ed il succo del limone e aggiungetelo al pane. 
Tritate finemente la cipolla. Mettetela nel recipiente, inseme alle patate e gli aromi. Spolverate con qualche pizzico di pepe bianco macinato. Siccome il tarmàs è già abbastanza salato, non si aggiunge il sale. Amalgamate il tutto, copritelo con pellicola transparente e metteteo nel frigo per mezz'oretta. 
Prendete piccoli pezzi dall'impasto, alla grandezza di una noce, e formate delle palline. Passatele dalla farina. 
Mettete abbondante olio in un tegame ai bordi alti e mettetelo sul fuoco. Quando sarà abbastanza caldo (180°C), versate i taramokeftèdes, pochi alla volta, così da non fare abbassare la temperatura dell'olio e lasciarli formare la crosticina croccante. Lasciateli dorare bene da un lato, prima di girarli. 
Poneteli su carta assobente per scolare l' olio in eccesso.
Servite le polpette caldi. 
Io li ho accompagnati con della buona "fava pantremèni".                            

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Υπέροχοι, λαχταριστοί και αφράτοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχοι!!!
    Και σου έγιναν αφράτοι αφράτοι!!!!
    Παλιότερα δεν έβαζα πατάτα στους ταραμοκεφτέδες μου και μου γίνονταν αλμυρούτσικοι.
    Από τότε που άρχισα να βάζω πατάτα (και λίγο σπανάκι) είναι μια χαρά!!
    Και με παντρεμένη φάβα που τους συνόδευσες, ζήτω η νηστεία με τις νοστιμιές της!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.