8

ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ // FAVA PANTREMENI


ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ

Φαβα, ειχα δοκιμασει πριν αρκετα χρονια σε καποια ταβερνα και ειχα μεινει απο αδιαφορη εως απογοητευμενη. Απο τοτε την απεφευγα συστηματικα... Πριν απο λιγο καιρο, και μεσα στα πλαισια των πολυαριθμων προσφατων πειραματισμων μου με διαφορα υλικα, αποφασισα να δοκιμασω να φτιαξω επιτελους και φαβα. Το σακκουλακι με τους κιτρινους σπορους περιμενε υπομονετικα στο ντουλαπι της κουζινας μου, μεχρι να καμφθουν οι αντιστασεις της οικογενειας, που δηλωνε οτι δεν ηθελε ουτε να τη δει!
Οταν λεμε φαβα, συνηθως εννοουμε τους αποξηραμενους και ξεφλουδισμενους σπορους απο το λαθουρι (Lathyrus clymenum). Ονομαστη ειναι η ξερικια φαβα της Σαντορινης, που εχει ιδιαιτερα γλυκεια γευση, λογω μεγαλης συγκεντρωσης σακχαρων. Υπαρχει επισης η πρασινη φαβα που γινεται απο αποξηραμενα και αποφλοιωμενα μπιζελια, η φαβα απο ξερα κουκια καθως και πορτοκαλι φαβα απο φακες.
Η φαβα, οταν ειναι ακομη ζεστη, ειναι ενας παχυρρευστος χυλος. Εγω οταν την σερβιρα ειχε ηδη κρυωσει, και ειχε παρει την μορφη του πουρε. Βεβαια δεν την σερβιρα μονη της, την ... παντρεψα με κρεμμυδακι, λιαστη ντοματα και καππαρη. Οσο για τις εντυπωσεις της οικογενειας, απο τον πιο μεγαλο μεχρι τον πιο μικρο, αναρρωτιωντουσαν πότε ειχαν φαει φαβα και δεν τους ειχε αρεσει...

Υλικα : 250 gr φαβα,
                2 μεγαλα κρεμμυδια,
               4 λιαστες ντοματες στο λαδι,
               1 κουταλια καππαρη,
               ελαιολαδο,
               χυμο λεμονιου,
               αλατι,
               πιπερι.
Προετοιμασια : 
Καθαριστε την φαβα απο τυχον σκουπιδακια, βαλτε την σε ενα σουρωτηρι και ξεπλυνετε την καλα σε τρεχουμενο νερο.  
Βαλτε την σε μια κατσαρολα και προσθεστε νερο, μεχρι 3-4 δαχτυλα επανω απο την επιφανεια της. Προσθεστε το ενα κρεμμυδι, καθαρισμενο και ολοκληρο και το αλατι; για την ποσοτητα που αναφερω, προσθεσα 1 κουταλακι του γλυκου αλατι. Βαλτε την στη φωτια και αφηστε την να βρασει για μιση ωρα περιπου, μεχρι να μαλακωσει, χωρις να την ανακατευετε. Μην παραλειψετε να αφαιρεστε τον αφρο που θα σχηματιζεται κατα το βρασιμο. Μετα απο την μιση ωρα βρασιμο, το νερο της θα εχει σχεδον εξατμιστει και πρεπει να προσεχετε μην σας κολλησει. 
Οταν ειναι ετοιμη, αφαιρεστε το κρεμμδι και περαστε τον χυλο απο τον μυλο των λαχανικων (ή χτυπηστε την στο μπλεντερ) ωστε να γινει ομοιογενης. Προσθεστε λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερακι και, αν χρειαζεται, λιγο αλατακι και ανακατεψτε. 
Στο εν τω μεταξυ, καθαριστε το δευτερο κρεμμυδι και κοψτε το σε ροδελες. Βαλτε 2-3 κουταλιες ελαιολαδο σε ενα τηγανι, και σωταρετε το κρεμμυδι, μεχρι να αρχισει να παιρνει χρωμα. Προσθεστε τις λιαστες ντοματες, κομμενες σε κομματακια, σωταρετε για 1-2 λεπτα και κατεβαστε το απο την φωτια. 
Βαλτε την φαβα στο σκευος που θα την σερβιρετε. Ριξτε απο επανω τα σωταρισμενα κρεμμυδια με την λιαστη ντοματα, την καππαρη και περιχυστε με χυμο λεμονιου. Αν θελετε, ριξτε και λιγο λαδακι ακομη.

* Ιανουαριος 2016 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες 



FAVA PANTREMΈNI

Lo so che il nome suona molto ... esotico, e siccome non ho potuto combinare una traduzione accurata, cercherò di spiegare di che cosa si tratta. Per "fava", di solito si intende il seme essicato e sbucciato del legume Cicerchia porporina (Lathyrus clymenum), che è di colore giallastro. Si può fare la "fava" anche coi piselli essiccati e sbucciati, con le lenticchie rosse o con le fave essicate. Molto rinomata è la "fava" di Santorini; come tutte le piante che riescono a crescere a Santorini, viene coltivata in condizioni di carenza di acqua, e cosi risulta più dolce del solito, a causa di elevato contenuto di zuccheri. Poi, "pantremèni" significa maritata, perchè viene abbinata e condita con altri ingredienti e non viene servita da sola.
Anni fa, avevo assagiato la "fava" e non mi aveva piaciuto. Durante l' ultimo anno che ho creato questo blog, mi sperimento con vari ingredienti e così ho deciso di provare con la fava. Vabbè, da sola non è qualcosa di eccezionale, ma ... lo spozalizio con la cipolla, i pomodori essicati e i capperi, la rendono molto saporita ed è un ottimo contorno.

Ingredienti : 250 gr di "fava" da Santorini,
                            2 grosse cipolle,
                            5 pomodori esccicati sott'olio,
                            1 cucchiaio di capperi in salamoia,
                            olio di oliva extravergine,
                            succo di limone,
                            sale,
                            pepe.
Preparazione : 
Mettete la fava in un colapasta e lavatela sotto acqua corrente. 
Ponetela in una pentola e aggiungete acqua, fino a 3-4 cm sopra la sua superficie. Aggiungete una dalle cipolle, mondata ma intera ed il sale;  per la quantità riportata, ho aggiunto un cucchiaino di sale. Portate ad ebollizone e lasciate cuocere a fuoco moderato, senza mescolare, per almeno un'ora. Eliminate la schiuma che si formerà durante la cottura. Passata 1 ora, fate attenzione, perchè quasi tutta l'acqua di cottura sarà evaporata, e può attaccare sul fondo. 
Quando la fava sarà ben cotta, ritirate la pentola dal fuoco, eliminate la cipolla e lasciatela intiepidire. Riducetela in purea passandola dal passaverdure o con l'aiuto del frullatore. Aggiungete del pepe macinato ed un po' di sale, se necessario, e mescolate. Appena cotta la fava, avrà la consistenza semiliquida, ma per quanto passa l'ora, diventa quasi solida. 
Mondate la seconda cipolla e tagliatela a rondelle. Mettete 3 cucchiai di olio in una padella e fate rosolare le rondelle della cipolla. Appena cominciano a prendere colore, aggiungete i pomodori, tagliati a pezzetti, e saltate per 1-2 minuti. Ritirate dal fuoco. 
Mettete il purea di fava in un piatto da portata. versateci sopra le cipolle rosolate ed i capperi, scolati. Condite con succo di limone, a piacere, ed un filo d' olio.

* gennaio 2016 : aggiornamento del post con nuove foto


8 σχόλια:

  1. a me piace un sacco e questa versione mi piace tantissimo!
    purtroppo l'ho finita e dipendo dalla mamma!!! speriamo me la mandi presto!

    irene

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @grEAT
    Ammetto che non la conoscevo bene e per questo non l'apprezzavo. A casa paterna nessuno la preparava!
    Un abbraccio cara Irene!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Anche a me piace tantissimo! Hai visto che io l'ho abbinata alla polenta? Le ho appena acquistate e proverò senz'altro la tua versione! Baci

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ornella
    Anche la polena aspetta pazientemente nell'armadio... Non decido se prepararla dolce o salata... Non avevo visto la tua ricetta, ma la chercherò.
    Buona notte!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ταπεινή φάβα έγινε υπερπαραγωγή με την συνταγή σου Μαρίνα μου!!
    Φάβα παντρεμένη μαγείρεψα χθες, με κρεμμύδια, λιαστή ντομάτα και κρεμμυδάκι φρέσκο.
    Κάπαρη δεν βάζω, αλλά πρέπει να ταιριάζει όμορφα με τα υπόλοιπα υλικά!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και εγώ μεγάλη την δοκίμασα την φάβα.. Γενικά δεν συνηθιζόταν στην πόλη μου.. εμένα όμως μου άρεσε η πρώτη εμπειρία και στην Ελλάδα την έκανα συχνά..
    τωρα εδώ που ήρθα έχει ένα υλικό που το λένε yellow split peas και τα φτιάχνω σαν φάβα.. Εχουν την γεύση της αλλά έχουν και την διαφορά τους..
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρώτη φορά δοκίμασα την Καθαρά Δευτέρα... πολύ μου άρεσε... Και η δική σου φαίνεται υπέροχη...
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ΕΛΕΝΑ
    Μμμμμ... και το φρεσκο κρεμμυδακι παιζει! Η καππαρη της πηγαινε, θελει κατι πικαντικο για να ανδειξει την γευση της... Καλο Σ/Κ!

    @Eri
    Κι εγω νομιζω οτι πιο νοτια, συνηθιζεται πιο πολυ και ειναι πιο γνωστη... Απ'οτι εμαθα, φαβα φτιαχνουν με διαφορα οσπρια, να πω την αληθεια δεν εχω δοκιμασει -ακομη- αλλα ειδη. Καλο Σ/Κ Ερη μου!

    @eleni
    Ευχαριστω Ελενη μου! Καλο Σ/Κ και σε σενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.