2

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΡΙΦΤΗ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ // TORTA SBRISOLONA ALLE MELE, RICETTA DI NONNA ANDROMACA



ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΡΙΦΤΗ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ  

Η γιαγια Ανδρομαχη, εφτιαχνε πολυ συχνα αυτην την νοστιμη μηλοπιτα κατα την διαρκεια του χειμωνα. Δεν ξερω απο που ειχε υιοθετησει αυτην την συνταγη, που στην πραγματικοτητα ειναι μια παραλλαγη του αγγλικου crumble. Η τριφτη του ζυμη, σαν ψιχουλα, η γιαγια ελεγε οτι ειναι η ζυμη του κουραμπιε.
Οι δοσεις της συνταγης ειναι συμφωνα με τις οδηγιες της γιαγιας Ανδρομαχης, εγω ανανεωσα λιγο τα υλικα και προσθεσα καστανη ζαχαρη και λικερ αμαρετο.


Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολη
Υλικα
για την ζυμη : 1 ποτηρι οχι γεματο (200 gr), βουτυρο μαλακο,
                           1 γεματο ποτηρι (250 gr) κρυσταλλικη ζαχαρη, 
                           1 πρεζα αλατι,
                           1 αυγο,
                           1 κ.καφε φυσικο εκχυλισμα βανιλιας (ή 1 βανιλινη),
                           3 γεματα ποτηρια (περιπου 500gr) αλευρι γοχ.,
                           1 φακελακι (20 gr) baking powder.
για την γεμιση : 3-4 μηλα μετριου μεγεθους (περιπου 800gr),
                              50 gr σταφιδα ξανθη,
                              8 κουταλιες της σουπας (80 gr) καστανη ζαχαρη demerara,
                              1 σφηνακι λικερ αμαρετο απο μουσμουλα (ή brandy),
                              1 κοφτο κουταλακι του γλυκου κανελα σε σκονη,
                              2-3 πρεζες γαρυφαλλο τριμμενο.
για την επικαλυψη : 3 κουταλιες της σουπας (50 gr) αμυγδαλα με την φλουδα χοντροκοπανισμενα,
                                      1 κουταλια της σουπας καστανη ζαχαρη demerara,
                                      ζαχαρη αχνη.
Προετοιμασια :  
Βαλτε τα υλικα για την ζυμη μεσα σε ενα σκευος. Ανακατεψτε τα μεχρι να παρετε μια τριφτη ζυμη, σαν ψιχουλα. Αν χρειαστει προσθεστε λιγο αλευρι ακομη. Αφηστε την να ξεκουραστει στο ψυγειο για μιση ωρα. 
Βαλτε την σταφιδα να μουλιασει στο ποτο. Καθαριστε τα μηλα και τριψτε τα στον ρεντε (δηλαδη τον τριφτη...). Μπορειτε να ραντισετε το μηλο με λιγο χυμο λεμονιου, για να μην μαυρισει. Προσθεστε την ζαχαρη, τις σταφιδες με το ποτο και τα μπαχαρικα. 
Βουτυρωστε και αλευρωστε ενα στριγγυλο ταψακι, διαμετρου 24 εκ. Στρωστε  μεσα την μιση ζυμη, τριβοντας την με τα χερια να πεσει σαν ψιχουλα. Απο επανω στρωστε την γεμιση. Καλυψτε με την υπολοιπη ζυμη. 
Ανακατεψτε τα χοντροκοπανισμενα αμυγδαλα με την ζαχαρη και σκορπιστε τα στην επιφανεια. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 190°C, στις αντιστασεις για 40 λεπτα, μεχρι να ροδισει. 
Βγαλτε την απο τον φουρνο και αφηστε την να χλιαρινει. Πασπαλιστε την με λιγο ζαχαρη αχνη. 
Ειναι πολυ πιο νοστιμη χλιαρη.

* Νοεμβριος 2017 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες 


TORTA SBRISOLONA ALLE MELE, RICETTA DI NONNA ANDROMACA

Questa è la ricetta per la famosa torta alle mele cavallo di battaglia della nonna Andromaca! A epnsarci bene, si tratta di una variazione del crumble inglese, che chissà come questa ricetta è stata recata alle mani della nonna! La nonna diceva che l' impasto sbirsoloso, che si scioglie in lingua, ricordava quello dei biscotti di frolla montata.
Le dosi sono quelle indicate dalla nonna, io ho pesato gli ingredienti e ho aggiunto l' amaretto e lo zucchero di canna, che certo la nonna non conosceva nè utilizzava. 

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per l'impasto : 1 bicchiere scarso (200 gr) di burro a temperatura ambiente,
                            1 bicchiere colmo  (250 gr) di zucchero semolato,
                            1 pizzico di sale,
                            1 uovo,
                            1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia o 1 vanillina,
                            3 bicchieri  (500 gr) di farina 00,
                            1 bustina (20 gr) di lievito chimico in polvere.
per la farcitura : 3-4 mele (800gr ca),
                                50 gr di uvetta,
                                8 cucchiai (80 gr) di zucchero di canna demerara,
                                1 biccherino di amaretto di nespole (o brandy), 
                                1 cucchiaino raso di cannella in polvere,
                                2-3 pizzichi di chiodi di garofano in polvere.
per la finitura : 3 cucchiai (50 gr) di mandorle con la buccia tritate grossolanemente,
                              1 cucchiaio di zucchero di canna demerara,
                              zucchero a velo.
Preparazione : 
In un recipiente mescolate tutti gli ingredienti, fino ad ottenere un impasto granuloso, tipo grosse briciole, che farete riposare in frigo per circa mezz' oretta. 
Mettete l'uvetta in ammolo nell'amaretto. 
Sbucciate le mele, eliminate il torsolo e tritatele con una grattugia a fori larghi. Potete irrorare con qualche goccia di succo di limone, per non annerire. Aggiungete l'uvetta e l'amaretto, lo zucchero e gli aromi. Mescolate per amalgamare il tutto. 
Imburrate ed infarinate una teglia rotonda da 24 cm di diametro e disponete metà dell' impasto bricioloso. Aggiungete la farcitura e coprite con il resto dell'impasto, semère sbriciolato con le mani. 
Mescolate le mandorle tritate con lo zucchero e cospargete alla superficie. 
Infornate in forno già caldo, a 190°C, modalità statico. Cuocete per 40 minuti ca., fino a doratura. 
Sfornate, lasciate raffreddare un pochino e cospargete con  zucchero a velo (preferibilmente bucaneve). 
A me piace servirla ancora tiepida ma è buonissma anche fredda.

* novembre 2017 : aggiornamento del post con nuove foto


Con questa ricetta partecipo al concorso :

2 σχόλια:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.