0

ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ, ΤΟ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ // SPETZOFAI


ΣΠΕΤΖΟΦΑϊ, ΤΟ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ

Ενα απο τα πιο διασημα πιατα της πηλιοριτικης κουζινας, ειναι το σπετζοφάϊ. Το ονομα προερχεται απο τη λεξη "σπέντζα", που σημαινει πιπερια στην τοπικη διαλεκτο. Ενα "χωριατικο" φαγακι, απλο και γρηγορο στην παρασκευη του, και φυσικα, πεντανοστιμο!

Δοση : για 2 ατομα
Υλικα : 1 χωριατικο λουκανικο (300 gr περιπου),
                1/2 kg πρασινες πιπεριες,
                2-3 κοκκινες πιπεριες,
                1 κρεμμυδι,
                1 1/2 φλυτζανι τσαγιου σπιτικη πασσατα ντοματας (ή ντοματα στον τριφτη),
                1 κουταλια σουπας ντοματοπελτε,
                1 κουταλακι του γλυκου μπουκοβο,
                3 κουταλιες σουπας ελαιολαδο,
                αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : 
Κοψτε το λουκανικο σε κομματακια 2-3 εκ. 
Καθαριστε τις πιπεριες και κοψτε τες σε μεγαλουτσικα κομματια. 
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι. 
Σε μια σωτεζα, βαλτε το λαδι και ροδιστε το λουκανικο. Προσθεστε το κρεμμυδι, και οταν γυαλισει, προσθεστε το μπουκοβο και τις πιπεριες. Σωταρετε για μερικα λεπτα και προσθεστε την ντοματα και τον ντοματοπελτε, διαλυμενο σε ενα φλυτζανι νερο. Αλατιστε και πιπερωστε. Αφηστε να σιγοβρασει για κανα τεταρτακι. 
Σερβιρετε το σπετζοφαϊ ζεστο με πουρε πατατας, τηγανητες πατατουλες, χυλοπιτες ή ρυζι πιλαφι.
Αν το θελετε πιο πικαντικο, ριξτε λιγο εξτρα μπουκοβο.

* Οκτωβριος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες

 
SPETZOFAI

Lo "spetzofài" è un piatto tipico della regione di Pèlion, la montagna dove, secondo la mitotgia greca, vivevano i centauri. Oggi i centauri non ci sono, ma ci sono tante belle cose da vedere, sia sulla montagna di Pèlion come anche lungo le spiagge che la circondano. 
Il nome suona un po' esotico agli italiani (ma anche ai greci), nel dialetto locale però, "sptèntza" significa peperone. Si tratta di un stufato di peperoni, insaporito con salciccia, ed è un piatto  decisamente rustico. Ricettina semplice, di veloce preparazione e molto saporita.


Dosi : per 2 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 salciccia rustica (300 gr ca),
                             1/2 kg di peperoni verdi,
                             2-3 peperoni rossi,
                             1 cipolla,
                             1 1/2 tazza di passata di pomodoro,
                             1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
                             1 cucchiaino di bùkovo (o peperoncino piccante tritato),
                             3 cucchiai di olio di oliva,
                             sale e pepe.
Preparazione : 
Tagliate la salciccia a pezzetti di 2-3 cm. 
Lavate e mondate i peperoni; tagliateli a pezzi piuttosto grossi. 
Tritate la cipolla. 
In una padella mettete l'olio e rosolate la salciccia. Aggiungete la cipolla, saltate fino che diventi lucida (quando comincia appena a prendere colore) e aggiungete  i peperoni e il bùcovo. Saltate per un paio minuti e aggiungete la passata ed il triplo-concentrato di pomodoro, stemperato in una tazza di acqua calda. Salate e pepate a piacere. Coprite la padella e lasciate cuocere, a fuoco moderato, per 15 minuti ca. 
Servite subito con purea di patate, patatine fritte o riso pilaf. Se vi piace più piccante, potete cospargere con un po' di bùkovo. 

* ottobre 2015 : aggiornamento del post con nuove foto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.