0

ΕΥΚΟΛΟ, ΑΦΡΑΤΟ ΨΩΜΙ // IL MIO PANE VELOCE


ΕΥΚΟΛΟ, ΑΦΡΑΤΟ ΨΩΜΙ

Οταν βρισκόμαστε το εξοχικό, και ιδίως τον χειμώνα, πολλές φορές ξεχνάμε ή ακόμη βαριόμαστε να βγάλουμε το αυτοκίνητο για να πάμε να αγοράσουμε ψωμί το πρωί, με αποτέλεσμα μετά να μην μπορούμε να βρούμε στο χωριό. Για να πούμε βέβαια και την μαύρη αλήθεια, δεν τρελλαινόμαστε κιόλας για το ψωμί που φέρνει το πρατήριο, έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια σπανίως ευχαριστιόμαστε με το έτοιμο ψωμί... Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ανάγκη για ένα γρήγορο ψωμί, χωρίς πολλές απαιτήσεις για ζύμωμα και χωρίς πολλή φροντίδα. Φτιάχνω βέβαια και ψωμί με φυσικό προζύμι, αλλά ως γνωστόν, το φυσικό προζύμι θέλει τον χρόνο του και σίγουρα δεν είναι η λύση της στιγμής...
Η ιδέα ξεκίνησε από τις αδελφές Σίμιλι, με το "ψωμί της μισής ώρας", το οποίο βέβαια τελικά και αυτό παίρνει πάνω από μισή ώρα για να ετοιμαστεί! Η συνταγή για το "ψωμί της μισής ώρας" είναι αμερικάνικη και χρησιμοποιεί αλεύρι δυνατό, γάλα και βούτυρο, βγαίνει δηλαδή κάπως σαν τα ψωμάκια για τα χάμπεργκερ (κάποια στιγμή θα την ανεβάσω και στο laboratorio, γιατί την έχω δοκιμάσει και είναι πολύ καλή!). Εμείς θέλαμε ένα πιο καθημερινό ψωμάκι, οπότε η αρχική συνταγή άλλαξε τελείως ... Με τον καιρό την βελτίωσα και πρόσθεσα ένα δεύτερο ζύμωμα, παίρνοντας την ιδέα από τον αρτοπαρασκευαστή. Η όλη διαδικασία κρατάει λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, μαζί με το ψήσιμο. Να σημειώσω ότι την ζάχαρη στην συνταγή δεν πρέπει να την παραλείψετε, γιατί βοηθάει στην ενεργοποίηση της μαγιάς.
Οι δόσεις που σας δίνω στην σημερινή ανάρτηση είναι για  χωριάτικο ψωμί, με κίτρινο αλεύρι και λίγη σίκαλη, αλλά μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξετε και λευκό ψωμί, χρησιμοποιώντας μόνο λευκό αλεύρι, αλλά να έχετε υπ' όψιν ότι όσο πιο καλής ποιότητας είναι το αλεύρι σας, τόσο πιο ωραίο θα βγει και το ψωμάκι που θα φτιάξετε.

Δόση : 1 φραντζόλα περίπου 900 gr
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 300 gr αλεύρι γοχ. καλής ποιότητας,
                 250 gr αλεύρι Μ απο σκληρό σιτάρι (κίτρινο),
                 50 gr αλεύρι σίκαλης,
                 1 κ.σ. ζάχαρη,
                 2 κ.γ. αλάτι ,
                 8 gr ξηρή μαγιά μπύρας (1 φακελάκι),
                 350 ml νερό χλιαρό.
Προετοιμασία :
Βάλτε πρώτα μέσα στον κάδο του μίξερ το αλάτι. Ρίξτε από επάνω τα αλεύρια, την ζάχαρη, την μαγιά και τέλος το νερό. Αφήστε το μίξερ να ζυμώσει το μίγμα μέχρι να γίνει μία μπάλα γύρω από τον γάντζο και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα (περίπου ένα δεκάλεπτο).
Αφήστε την να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
Ξαναζυμώστε την ζύμη στο μίξερ για 1-2 λεπτά.
Αλείψτε τα χέρια σας με λίγο ελαιόλαδο, φτιάξτε με την ζύμη ένα κορδόνι, τυλίξτε το σε πλεξούδα και βάλτε το μέσα  σε μία μακρόστενη φόρμα, με διαστάσεις 30x12 εκ, αλειμμένη επίσης με λίγο ελαιόλαδο. Ένα μικρό κολπάκι για να ξεφορμάρετε εύκολα το ψωμί, είναι να βάζετε μέσα στην φόρμα μία μικρή λωρίδα αντικολλητικό χαρτί. 
Τοποθετήστε την σχάρα του φούρνου στην μεσαία θέση, βάλτε επάνω την φόρμα με την ζύμη, αφήστε το λαμπάκι αναμμένο και περιμένετε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να φτάσει στο χείλος της φόρμας. Τώρα που ο καιρός είναι πλέον ζεστός (θερμοκρασία πάνω από 20°C), μπορείτε να αφήσετε την ζύμη και εκτός φούρνου, αλλά σε σημείο προστατευμένο από ρεύματα αέρος.
Χωρίς να βγάλετε την φόρμα, βάλτε μέσα στον φούρνο ένα μεταλλικό μπολάκι με νερό και ανάψτε τον στους 220°C, στις αντιστάσεις. Αφήστε το ψωμί να ψηθεί, μέχρι να ροδίσει (περίπου 40 λεπτά, δεν βάζω χρονόμετρο, το υπολογίζω με το μάτι). Αν θέλετε η κόρα να γίνει πιο τραγανή, βγάλτε το μπολάκι με το νερό μετά από μισή ώρα.
Βγάλτε την φόρμα από τον φούρνο και μόλις χλιαρίνει λίγο, ώστε να μπορέσετε να την πιάσετε, ξεφορμάρετε το ψωμί και αφήστε το να κρυώσει επάνω σε μία σχάρα. 





IL MIO PANE VELOCE

Quando ci troviamo nella casa di campagna, spesso dimantichiamo o semplicemente non abbiamo la voglia di fare uscire la macchina dal cortile per andare a comprare il pane e spesso ci troviamo senza pane a casa... A dire il vero però, il pane che compriamo in vilaggio, ma spesso anche in città, non ci piace poi tanto, e così è nata l' idea di prepararlo a casa. Siccome però di solito il mio tempo libero è molto limitato, volevo una ricetta veloce e facile ma ben riuscita.
L' idea per questo pane veloce l' ho preso dal "pane di mezz' ora" delle sorelle Simili. Certo la ricetta non è la stessa, siccome l' impasto per il pane di mezz' ora rassomiglia a quello del pane in casetta. Io volevo un pane semplice con ingredienti che si trovano sempre nella mia dispensa. Tutta la preparazione, cottura compresa, dura poco più di un ora e mezza. Col tempo ho modificato quella ricetta iniziale e ho aggiunto pure un secondo giro di lavorazione dell' impasto. 
La ricetta che segue è per preparare un pane rustico, ma potete tranquillamente utilzzare solo farina bianca per prepare un pane bianco.

Dosi : 1 pagnotta da 900 gr ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 300 gr farina 00,
                              250 gr semola rimacinata,
                              50 gr farina di segale,
                              1 cucchiaio di zucchero semolato,
                              2 cucchiaini di sale marino fine,
                              8 gr lievito istantaneo,
                              350 ml acqua tiepida.
Preparazione :
Versate nella bastardella della planetaria il sale. Aggiungete le farine, lo zucchero, il lievito ed infine l' acqua. Azionate la planetaria e lasciate impastare fino ad incordare (ca. una decina di minuti).
Lasciate riposare l' impasto per una decina di minuti.
Impastate di nuovo per 1-2 minuti.
Con mani oliate, formate un bastoncino, attorcigliate e disponete entro un stampo da plum cake (dimensioni 30x12 cm), unto d' olio anch' esso.
Posizionate nel forno con la lampadina accessa e lasciate lievitare fino che l' impasto raggiunga i bordi dello stampo. Ora che comincia a fare caldo (più di 20°C) potete anche lasciare l' impasto a lievitare fuori forno, solo prendete cura di essere protetto da correnti d' aria.
Senza ritirare lo stampo, mettene nel forno una ciotola di metallo con acqua e accentetelo a 220°C, modalità statico. Lasciate cuocere il pane fino a doratura (40 minuti ca. io calcolo ad occhio).
Sfornate, sformate appena possibile e lasciate raffreddare su una gratella.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.