4

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ // CORONA DI PANINI FARCITI


ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ

Ενα ανοιξιάτικο ευωδιαστό στεφάνι, που δεν αποτελείται από λουλούδια, αλλά από αφράτα γεμιστά ψωμάκια! Μία ωραία πρόταση για μπουφέ αλλά και για πικ νικ στην εξοχή! Γεμίστε τα ψωμάκια με ότι τραβάει η όρεξη σας, ή αφήστε τα και σκέτα, γιά να συνοδέψετε το φαγητό σας...
Εγώ τα έφτιαξα με φυσικό προζύμι, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την κοινή μαγιά μπύρας.
Η ιδέα γιά την σύνθεση αυτού του ψωμιού είναι από το διαδίκτυο, όπου κυκλοφορεί ευρέως.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
γιά την προ-ζύμη : 125 gr φυσικό προζύμι,
                                  50 αλεύρι γοχ,
                                  100 gr νερό χλιαρό,
                                  1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη.
γιά την ζύμη : 600 gr αλεύρι Π,
                          200 gr γάλα,
                          2 αυγά,
                          50 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                          10 gr αλάτι θαλασσινό.
γιά την γέμιση : mix κίτρινων τυριών,
                             καπνιστή γαλοπούλα.
γιά το ψήσιμο : ελαιόλαδο,
                            γάλα,
                            σουσάμι,
                            παπρουνόσπορο,
                            pul biber.                        
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την προ-ζύμη. Διαλύστε το φυσικό προζύμι στο χλιαρό νερό, προσθέστε την ζάχαρη, το αλεύρι και αναμείξτε. Σκεπάστε το με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) για 2 ώρες.
Ετοιμάστε την ζύμη. Βάλτε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και ανοίξτε στο κέντρο μία λακκουβίτσα, όπου θα ρίξετε την προ-ζύμη και το γάλα, καλύτερα χλιαρό και σίγουρα όχι απ' ευθείας από το ψυγείο. Αρχίστε να δουλεύετε το μίγμα και προσθέστε σταδιακά τα αυγά, το ελαιόλαδο και στο τέλος το αλάτι. Αν η ζύμη βγεί σφιχτή, προσθέστε λίγο γάλα ακόμη. Αφήστε την ζύμη να δουλευτεί, μέχρι να γίνει λεία, ελαστική, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να μαζευτεί γύρω από τον γάντζο σε μία μπάλλα. Τοποθετήστε την μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος, το οποίο θα περάσετε με ελάχιστο λαδάκι, σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε σε χλιαρό μέρος (στον φούρνο με το λαμπάκι αναμμένο). Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για όλη την νύχτα (περίπου 8 ώρες) και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάστε την γέμιση. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε υλικά της αρεσκείας σας, αλλά και να την παραλείψετε τελείως, όπως είπαμε στην εισαγωγή. Γιά την δική μου πρόταση γέμισης, θα χρειαστήτε 8 φέτες καπνιστή γαλοπούλα, τις οποίες θα κόψετε σε κομματάκια, και περίπου 2 φλ. τριμμένα κίτρινα τυριά.
Αδειάστε την ζύμη επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, δουλέψτε την να ξεφουσκώσει και χωρίστε την σε 9 ίσα κομμάτια. Τα ψωμάκια που βγαίνουν με αυτήν την ποσότητα είναι ατομικά, στο μέγεθος αυτών για τα χάμπουργκερ. 
Το πρώτο κομμάτι ανοίξτε το σε φύλλο με διάμετρο περίπου 25 εκ. Τοποθετήστε το στο κέντρο ενός ταψιού, στρωμένου με αντικολλητικό χαρτί.
Με καθένα από τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, ανοίξτε ένα μικρό δίσκο, με διάμετρο περίπου 12 εκ., βάλτε στο κέντρο του λίγη από την γέμιση (σε κάθε ψωμάκι αντιστοιχεί μία φέτα γαλοπούλα και περίπου 2 κ.σ. τριμμένο τυρί) και κλείστε το, να σχηματιστεί ένα μπαλάκι.
Τοποθετήστε όλα τα μπαλάκια περιμετρικά επάνω στο φύλλο της ζύμης που έχετε βάλει στο ταψί. Χαράξτε το κέντρο του φύλλου και ανάμεσα στα μπαλάκια σταυρωτά 4 φορές. Γυρίστε κάθε μυτούλα ζύμης που θα σχηματιστεί επάνω από το κάθε μπαλάκι, ώστε να το αγκαλιάσει. Με ένα πινέλλο αλείψτε την ζύμη με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετήστε το ταψί σε μέρος χλιαρό και αφήστε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Οταν φουσκώσουν τα ψωμάκια, αλείψτε τα με λίγο γάλα. Στολίστε τα με τους σπόρους και τα μπαχαρικά (πιέστε λίγο με τα δάχτυλα σας, ώστε να κολλήσουν καλά οι σπόροι στην επιφάνεια. Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Με το φυσικό προζύμι διατηρούνται μαλακά για 3-4 μέρες. Καλύτερα να τα ζεστάνετε λίγο πριν τα σερβίρετε.



CORONA DI PANINI FARCITI

Una bella corona di panini farciti. Potete presentarla ad un pranzo festivo, un buffet, o potete portarli ad un pic nic alla campagna (avevo in mente le scampagnate della pasquetta, ma vedo che il tempo non permette tali bravure quest' anno...).
Per la farcitura potete utilizzare ingredienti a piacere. Potete ancora ometterla e presentare la corona al posto del solito pane di tavola, o farcirli una volta cotti, con ingredienti freschi.
L' idea della corona è dall' internet, dove questa preparazione fa bella figura in vari siti e blog. La ricetta per l' impasto è mia e si basa sui classici panini al latte.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per il lievitino (poolish) : 125 gr di lievito madre,
                                              50 gr farina 00,
                                              100 gr acqua tiepida,
                                              1 cucchiaino raso di zucchero semolato.
per l' impasto : 600gr farina 00 di forza,
                             200 gr latte fresco intero,
                             2 uova,
                             50 gr di olio extravergine di oliva,
                             10 gr sale marino.
per la farcitura : misto di fromaggi gialli grattugiati (gouda, cheddar, edam),
                               fettine di tacchino affumicato.
per la finitura : olio extravegine di oliva,
                              latte,
                              semi di sesamo,
                              semi di papavero,
                              pul biber (piccante).
Preparazione :
Preparate il lievitino. Stemperate il lievito madre nell'a cqua tiepida, aggiungete lo zucchero, la farina e frullate. Coprite a campana (o con pellicola transparente) e lasciate lievitare a temperatura ambiente (20°C) per un paio d' ore.
Preparate l' impasto. Ponete la farina nella bacinella della planetaria, al centro formate una fosseta e versate il lievitino e il latte intiepidito. Cominciate ad impastare e aggiungete gradatamente le uova, l' olio e alla fine anche il sale. Se l' impasto risulta troppo sodo, aggiungete un po' d latte. Lavorate per una 20ina di minuti, fino ad incordare.
Spenellate d' olio una terrina capiente, ponete dentro l' impasto, coprite con pellicola transparente e posizionate in luogo tiepido (nel forno con solo la lampadina accesa). Lasciate lievitare per tutta la notte (8 ore), fino al raddoppio.
Preparate la farcia. Come ho detto alla premessa, potete utilizzare ingredienti a piacere. Io ci ho messo fettine di tacchino affumicato, tagliate a pezzettini (ho calcolato 1 fettina per ogni panino, cioè 8 fettine in totate) e un mix pronto di formaggi gialli grattugiati (2 tazze ca.).
Rovesciate l' impasto sulla spianatoia leggermente infarinata, e sgonfiatelo. Formate un filoncino e dividete a 9 pezzi di peso uguale. Il primo pezzo tiratelo con il matarello, in una sfoglia rotonda, di ca. 25 cm di diametro. Disponete su una leccarda foderata con carta antiaderente.
Con ogni dei pezzi d' impasto rimasti, formate dei dischi di ca. 12 cm di dimetro. Al centro posizionate la farcitura (come abbiamo detto 1 fettina di tacchino e ca. 2 cucchiai di formaggi tritati, per ciascuno) e saldate i bordi, formando una pallina.
Posizionate le palline farcite lungo i bordi della sfoglia rotonda, e con la parte liscia verso l' alto. Incidete la sfoglia al centro, tra le palline, praticando 4 tagli incorciati . Ripiegate ogni  lembo formato sopra la rispettiva pallina. Spenellate con poco olio. Posizionate in luogo tiepido e lasciate lievitare fino al raddoppio (2 ore ca.).
Prima di cuocere spenellate col latte e decorate con i semi e il pul biber (con le dita pigiate leggermente i semi contro l' impasto,  per farli attaccare bene).  
Preriscaldate il forno a 180°C. Infornate e fate cuocere a modalità statico per 45 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare.
I panini si conservano bene per 3-4 giorni. Meglio scaldarli prima di servirli.  
     


4 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΈΖΙ ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΥ!! ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ!
    ΚΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ειρηνη μου!
      Αν και ο καιρος δεν βοηθαει καθολου, εμεις επιμενουμε ανοιξιατικα!!!

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφο!!!!!!! Ειδικά το κομμένο ψωμάκι μου έκοψε την ανάσα!
    Φανταστικό, πολύ περιποιημένο και εμφανίσημο το στεφάνι σου Μαρίνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Χρυσαυγη μου! Βασικά απλό σαν ιδέα και παρασκευη, αλλα και η εμφανιση μετραει!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.