4

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΞΥΝΟΜΥΖΗΘΡΑ // TIR'OPITA (TORTA DI FORMAGGI) CON XINOMYZITHRA


ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΞΥΝΟΜΥΤΖΗΘΡΑ

Την εδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου, από το μενού δεν θα μπορούσε να λείπει και μία νόστιμη τυρόπιτα.
Σε αυτήν την παραλλαγή της τυρόπιτας χρησιμοποίησα ξυνομυζήθρα, η οποία περίμενε πολύ καιρό υπομονετικά στο ψυγείο μου, καθώς η αρχική ιδέα ήταν να την συνδυάσω με το Parmigiano reggiano, σε αυτή εδώ την συνταγή. Η απόφαση μου να μην προχωρήσω τελικά σε αυτόν τον συδυασμό, κρίθηκε εκ του αποτελέσματος, καθώς θα κάλυπτε την ιδιαίτερη γεύση του μοναδικού Parmigiano reggiano. Από την άλλη ο συνδυασμός με την φέτα και την ουδέτερη μοτσαρέλλα αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένος, καθώς η ξυνή μυζήθρα ανέδειξε την γεύση της φέτας. Ο δυόσμος προέκυψε μέσα από συζήτηση για τυρόπιτες με μία πελάτισσα μου...
Για όσους δεν γνωρίζουν την ξυνομυζήθρα, είναι ένα ιδιαίτερο τυράκι που το φτιάχνουν κυρίως στην Κρήτη απο αιγοπρόβειο γάλα. Εχει μαλακή υφή, είναι κρεμώδες και ελαφρά κοκκώδες, με γεύση ξινή και αψιά, μοιάζει αρκετά με αυτή του γιαουρτιού. Για το πως μπορείτε να φτιάξετε ξυνομυζήθρα στο σπίτι, μπορείτε να το μάθετε σε αυτήν την πολύ ωραία ανάρτηση από το blog Κρήτη, γαστρονομικός περίπλους.

Δόση : για 4-6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά
για την γέμιση : 300 gr ξυνομυζήθρα,
                              150 gr φέτα,
                              200 gr μοτσαρέλα για μαγειρική,
                              3 αυγά,
                              1 κ.γ. τριμμένο ξερό δυόσμο,
                              φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
επίσης : 6 φύλλα περέκ με διάμετρο 30 εκ.,
                1 φλ. (όχι γεμάτο) ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                λιναρόσπορο.
Προετοιμασία :
Κόψτε την μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια. Τρίψτε την φέτα με τα χέρια.
Ετοιμάστε την γέμιση αναμιγνύοντας όλα τα υλικά. Αλάτι εγώ δεν έβαλα, εξαρτάται πάντα από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα που θα χρησιμοποιήσετε.
Αλείψτε με λάδι ένα ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. Βρέξτε τα φύλλα περέκ και στρώστε 3 για την βάση της πίτας, αλείβοντας τα με ελαιόλαδο. Στρώστε την γέμιση. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάλι αλειμμένα με ελαιόλαδο. Κόψτε την πίτα σε κομμάτια και περιχύστε με το ελιαόλαδο που περίσσεψε.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρετε την τυρόπιτα ζεστή.



TIR'OPITA (TORTA DI FORMAGGI) CON XINOMYZITHRA

In Grecia, durante la terza settimana di Carnevale, chiamata settimana di Tirinìs (cioè del formaggio), sempre secondo alla tradizione, la gente si prepara per la purificazione della Quaresima e mangia latticini, formaggi e uova. Tutte le ricette che contengono questi 3 ingredienti sono gradite, e certo non potevo omettere a preparare una tiròpita, cioè torta di formaggi in pasta fillo, che è la mia prediletta!
La xinomizìthra (ξυνομυζήθρα) è un formaggio fresco che viene preparato principalmente a Creta, ma anche in alcune isole di Mar Egeo. E una specie di ricotta acida, cremoso e lievemente granuloso, con sapore acido e spesso pungente. Viene utilizzato nelle ricette tradizionali cretesi, come pe. per la farcitura dei scalzùnia, piccole tortine fritte.
Anche per questa torta salata ho utilizzato le sfoglie precotte perèk (vedi qui)

Dosi : per 4-6 persone
Difficoltà : molto facile
Ingredienti
per il ripieno : 300 gr formaggio xinomizithra,
                           150 gr formaggio feta,
                           200 gr mozzarella da cucina,
                           3 uova,
                           1 cucchiaino di mentuccia trittata,
                           pepe macinato,
inoltre : 6 sfoglie perek di 30 cm di diametro,
                1 tazza non proprio colma di olio extravergine di oliva,
                semi di lino.
Preparazione : 
Tagliate la mozzarella a cubetti piccoli. Sbricciolate il feta con le mani.
Preparate il ripieno mescolando tutti gli ingredienti. Non ho aggiunto sale, dipende sempre dal quando sia salato il feta utilizzato.
Spenellate d' olio una teglia di 30 cm. di diametro. Inumidite le sfoglie, passandole velocemente sotto acqua corrente. Sulla base ponete 3 sfoglie inumidite e spenellate d' olio. Versate il ripieno e livellate. Coprite con le sfoglie restanti, sempre inumidite e spenellate d' olio. Con un coltello affilato, tagliate la torta a quadretti o losanghe. Versate l' olio restante e cospargete di semi di lino.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico. Lasciate cuocere per 50 minuti ca., fino a dorare.
Servite la tiròpita ancora calda.


4 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου! Να έρθω από κει να πάρω ένα κομμάτι απ' αυτή την υπέροχη τυρόπιτα για να πιω το καφεδάκι μου;;;; Τέλεια έγινε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Εξαιρετική η πίτα σου Μαρίνα μου. Θέλω να δοκιμάσω την προσθήκη μοτσαρέλας .Όταν λες μαγειρικής εννοείς υποθέτω τα λευκά μπαλάκια έτσι; Θα δίνει μαστιχωτή υφή υποθέτω που είναι αυτό που λείπει από την ξινομυζήθρα. Παρεμπιπτόντως, η παρασκευή της με τον τρόπο που περιγράφω είναι ο παλιός παραδοσιακός οικιακός τρόπος. Προχθές συζητούσα με τον κύριο από τον οποίο αγοράζω τυριά και γελώντας μου είπε "ξέχνα τονε" αλλιώς τη φτιάχνουμε τώρα τόση που διαθέτουμε στην αγορά. Αλλά πώς , δεν μου είπε :-) . Ευχαριστώ για την αναφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα Βαγγελιω μου!
      Η mozzarella da cucina, αυτο που μετεφρασα ως μοτραρελα για μαγειρικη, δεν ειναι μεσα στο νερο, οπως θα περιμενε κανεις, ειναι σε κομματια σαν τουβλο, εχει λαστιχωτη υφη και ειναι στεγνη, γιατι δεν περιεχει νερο, γι' αυτο και την προτιμανε στην μαγειρικη, γιατι δεν νερουλιαζει κατα ο ψησιμο. Δεν θα την βρεις πολυ ευκολα, μια μεγαλη αλυσιδα σουπερ μαρκετ φερνει, αλλα οχι παντα, εγω την βρισκω σε σουπερ μαρκετ χονδρικης, γιατι την προτιμουν οι επαγγελματιες στην πιτσα. Θα ημουν κι εγω περιεργη να μαθω πως φτιαχνουν τωρα την ξυνομυζηθρα, αλλα κατι μου λεει οτι με τον παραδοσιακο τροπο θα την προτιμουσα ...
      Καλη Αποκρια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.