10

ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ // LIMONATA FATTA A CASA


ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ

Πέρισυ δεν είχα προνοήσει και παρέλειψα να φτιάξω παγάκια με χυμό λεμονιού, όπως κάνω συνήθως. Ετσι ήρθε κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, όπου τα λεμόνια ήταν πανάκριβα και επιπλέον δεν άξιζαν.
Φέτος οργανώθηκα διαφορετικά. Εφτιαξα ήδη τα παγάκια μου, αλλά μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω και συμπυκνωμένη λεμονάδα, αφού τόσο μας αρέσει να την απολαμβάνουμε δροσερή το καλοκαίρι. 
Το κακό βέβαια με αυτή την λεμονάδα είναι ότι περιέχει αρκετή ζάχαρη, η οποία δρά όμως ως συντηρητικό και δεν μπορώ να την παραλείψω από την συνταγή. Βέβαια σίγουρα είναι πιό υγιεινή από τους συκευασμένους χυμούς ή αναψυκτικά, με τους οποίους κατ' αρχήν δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν περιέχουν πραγματικά λεμόνι ή μόνο εσσάνς και χρώμα (πιό πιθανόν το δεύτερο...). 
Υπάρχει βέβαια πάντα και η απλή λεμονάδα (συνταγή εδώ), στην οποία η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητη και μπορεί στην θέση της να χρησιμοποιηθεί κάποιο γλυκαντικό; και αυτή η λεμονάδα μας αρέσει πολύ και την φτιάχνω πολύ συχνά το καλοκαίρι, αλλά η προϋπόθεση είναι να βρώ ωραία ζουμερά λεμονάκια, τα οποία, ιδίως προς το τέλος του καλοκαιριού, συνήθως απλά δεν υπάρχουν... 
Επειδή ουσιαστικά η βάση γιά την λεμονάδα που σας παρουσιάζω σήμερα είναι ένα πυκνό σιρόπι λεμονιού, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να αρωματίσετε γλυκά αλλά και το τσάϊ σας!

Δόση : περίπου 2 λίτρα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 1 lt φυσικό χυμό λεμονιού (από περίπου 2250 gr λεμόνια),
                φλούδες από 4-5 λεμόνια,
                1 kg ζάχαρη κρυσταλλική,
                250 gr νερό.
Προετοιμασία : 
Με έναν ψιλόφλουδο καθαριστή, αφαιρέστε τις φλούδες από 4-5 λεμόνια (εννοείται ακέρωτα) και κρατήστε τες στην άκρη. Οι φλούδες θα δώσουν έξτρα άρωμα και πιό ζωηρό χρώμα στην λεμονάδα!
Στύψτε τα λεμόνια και περάστε τον χυμό από ένα σουρωτήρι, ώστε να απομακρύνετε τυχόν μικρά κουκουτσάκια και να είναι καθαρός.
Σε μία κατσαρόλα βάλτε την ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες από τα λεμόνια και αφήστε να βράσουν 2-3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, περάστε το σιρόπι από σουρωτήρι, γιά να αφαιρέσετε τις φλούδες, προσθέστε αμέσως τον χυμό λεμονιού και αναμείξτε. 
Αφήστε να κρυώσει και γεμίστε αποστειρωμένα μπουκάλια.
Διατηρείται για πολλούς μήνες σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.
Για να φτιάξετε την λεμονάδα αραιώνετε με νερό σε αναλογία περίπου 1:6.



LIMONATA FATTA A CASA

Come ogni anno, è arrivato il periodo per preparare i cubetti ghiacciati di succo di limone, da conservare e utilizzare a fine estate, quando di solito non si trova più limoni nostrani, ma d' importazione e di solito dall' Argentina. Quest' anno ho pensato anche fare il preparato per limonata, bevanda che ci piace bere durante le caldi giornate d' estate. 
Il guaio con il preparato per limonata è che contiene parecchio zucchero, ma non è possibile ommeterlo, siccome aziona come conservante. Certo c'è anche la limonata semplice (ricetta qui), che preparo spesso durante l' estate, ma per farla è indispensabile avere limoni freschi e buoni, che come ho detto, specialmente a fine estate sono difficilmente reperibili o costano un' esagerazione (più di 4.00€ l' estate scorsa...).
Siccome il preparato per limonata in effetti è un sciroppo denso con succo di limone, potete utilizzarlo anche per aromatizzare i vostri dolci o il tè.

Dosi : ca. 2 lt di preparato per limonata 
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : 1 lt di succo di limone (ca. 2250gr di limoni),
                            scorze da 4-5 limoni non trattati,
                            1 kg di zucchero semolato,
                            250 gr di acqua.
Preparazione :
Con il pelapatate asportate le scorze da 4-5 limoni e tenetele da parte. Le scorze rinforzeranno il profumo della limonata ed intensificheranno il suo colore.
Ricavate il succo dei limoni e passatelo da un colino a maglia rada, per eliminare eventuali piccoli semi.
In una casseruola ponete lo zucchero, l' acqua e le scorze, e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per un paio di minuti, mescolando fino che si sciolga tutto lo zucchero. Ritirate dal fuoco, passate da un colino, per trattenere le scorze, aggiungete il succo di limone e mescolate. 
Lasciate raffreddare e imbottigliate.
Si conserva per parecchi mesi, preferibilmente in luogo fresco e buio.



10 σχόλια:

  1. Καλημέρα, έφτιαξα πριν 10 μέρες και προσφέρθηκε σε παιδιά σχολίου, το πιο καλό αναψυκτικό.
    Ο άντρας μου την αραιώνει με φυσικό μεταλλικό νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερ Ξανθη μου!
      Ωραια ιδεα να προσφερθει στα παιδακια, οντως το καλυτερο αναψυκτικο!
      Εμενα μου αρεσει και με ανθρακουχο, γινεται σαν λεμονιτα!

      Διαγραφή
  2. Το ευτύχημα είναι ότι έχεις δικές σου λεμονιές!....
    Γιατι δρν συγκρίνεται το άρωμα και η ποιότητα αυτών των λεμον ιών!!!
    Παγάκια κάνω καιι εγώ ...είναι υπέροχα για τους χυμούς του καλοκαιριού,αλλά και για την εποχή που τα καλά λεμόνια είναι δυσεύρετα!
    Η ιδέα της παχύρευστης λεμονάδας με συναρπάζει!
    Για πολλές χρήσεις,ιδιαίτερα αυτή της δροσερής απόλαυσης τις καυτές μέρες του καλοκαιριού!
    Φιλάκιαολλά,πολλά Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου, οι δυο λεμονιες μου ειναι ακομη μικρουλες και δεν εχουν παραγωγη. Τα λεμονια τους συνηθως τα κανω λικερ, γιατι σιγουρα ειναι πιο αρωματικα. Μου εφερε ομως λεμονακια πελατισσα που εχει μια τεραστια λεμονια, οποτε παλι σπιτικα χρησιμοποιησα...
      Τα παγακια ειναι η καλυτερη λυση, περισυ δεν ειχα φτιαξει και μετα ετρεχα να βρω λεμονια της προκοπης (για την τιμη δεν το συζητω, ουτε κρεας να αγοραζα...)
      Πολλα φιλια καλη μου φιλη!

      Διαγραφή
  3. Δροσιστικο σπιτικο ρόφημα χωρις συντηρητικα!
    Αυτα ειναι!!!!!!!!!!!
    Καλό ξημέρωμα!
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!! Ωραία φαίνεται η συνταγή σας και θέλω να την φτιάξω..ήθελα να ρωτήσω το εξής: όταν ρίξω το χυμό λεμονιού, το ξαναβάζω στη φωτια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.