8

ΤΣΙΖΚΕΪΚ ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΑ // CHEESECAKE ALLE AMARENE E CILIEGIE


ΤΣΙΖΚΕΪΚ ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΑ

Το τσιζκεϊκ με βύσσινο είναι πλέον ενας κλασσικός συνδυασμός!
Οταν είχα φτιάξει την υπέροχη μαρμελάδα βύσσινο/κεράσι (εδώ), είχα κρατήσει και μία ποσότητα με ολόκληρα φρούτα, με σκοπό να την χρησιμοποήσω σε γλυκά. Πριν απο μερικές εβδομάδες και θέλοντας να φτιάξω κάτι δροσερό που δεν θέλει ψήσιμο, σκάρωσα στα γρήγορα και με τα διαθέσιμα υλικά που είχα, αυτό το cheesecake, με την πολύ νόστιμη κρέμα, το οποίο φαγώθηκε ακόμη πιο γρήγορα! Τα μπισκότα κανέλας ταίριασαν υπέροχα με την κρέμα ενώ η νόστιμη μαρμελάδα συμπήρωσε την εικόνα τόσο οπτικά όσο και γευστικά!

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την βάση : 150 gr μπισκότα κανέλας,
                           50 gr μπισκότα πτι-μπέρ,
                           100 gr λιωμένο βούτυρο αγελάδος (κατα προτίμηση βιολογικό).
για την κρέμα : 250 gr mascarpone,
                             250 gr ricotta,
                             250 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά.,
                             100 gr ζάχαρη,
                             50 gr σιρόπι βύσσινο,
                             50 gr νερό,
                             3 φύλλα ζελατίνη.
για την επικάλυψη : 2 φλ. (400 gr) μαρμελάδα βύσσινο και κεράσι,
                                      1/2 φλ.νερό,
                                      3 φύλλα ζελατίνη.
Προετοιμασία :
Φτιάξτε πρώτα την βάση με τα μπισκότα. Θρυμματίστε τα μπισκότα, αναμείξτε με το λιωμένο βούτυρο και στρώστε τα μέσα σε μια φόρμα ανοιγόμενη, με δίαμετρο 26εκ. Βάλτε την φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ωρίτσα, ώστε να στερεοποιηθεί η βάση.
Ετοιμάστε έπειτα την κρέμα. Βάλτε τα φύλλα της ζελατίνης να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Αναμείξτε το σιρόπι με το νερό και βάλτε τα σε ενα κατσαρολάκι. Βάλτε τα να βράσουν για 2-3 λεπτά, κατεβάστε απο την φωτιά και προσθέστε την ζελατίνη, αφού την στραγγίσετε καλα. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί και αφήστε το μίγμα να κρυώσει τελέιως. Στραγγίστε το μασκαρπόνε και τη ρικόττα απο το τυχόν ζουμάκι τους και αναμείξτε τα καλά, μέχρι να πάρετε ενα ομοιογενές μίγμα. Χτυπηστε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη, ώστε να πάρετε μια αφράτη σαντιγύ. Αναμείξτε την με το μίγμα των τυριών και προσθέστε και το σιρόπι με την ζελατίνη. 
Ρίξτε το μίγμα επάνω απο την βάση των μπισκότων και ισιώστε την επιφάνεια του. Βάλτε το cheesecake στο ψυγείο για ενα δίωρο, ώστε να σφίξει η κρέμα.
Ετοιμάστε την επικάλυψη. Θα μπορούσατε βέβαια να ρίξετε κατ' ευθείαν το γλυκό ή την μαρμελάδα επάνω στην κρέμα και να σερβίρετε. Θέλησα όμως να φτιάξω μια επικάλυψη που να μην είναι υπερβολικά γλυκειά και έτσι σκέφτηκα με βάση την μαρμελάδα που είχα βύσσινο/κεράσι, να ετοιμάσω ενα είδος ζελέ. Μουλιάστε την ζελατίνη σε κρύο νερό. Βάλτε το νερό να βράσει, κατεβάστε το απο την φωτιά, ρίξτε μέσα την ζελατίνη αφού την  στραγγίσετε και αναμείξτε. Οταν κρυώσει σχεδόν αναμείξτε το με το γλυκό και αφήστε το να σταθεί μια ωρίτσα, ώστε να αρχίσει να πηζει. Ρίξτε το μίγμα στην επιφάνεια του cheesecake και βάλτε το στο ψυγείο για ενα διώρο ακόμη.
Αφαιρέστε με πρσοχή το στεφάνι απο την φόρμα, κόψτε το γλυκό σε κομμάτια και σερβίρετε το δροσερό.




CHEESECAKE ALLE AMARENE E CILIEGIE

Lo cheesescake alle amerene o visciole è un classico!
Quando avevo preparato la confettura amarene/ciliegie (qui), avevo tenuto da parte quasi metà dosi con la frutta intera, allo scopo di utilizzarla in qualche futura preparazione dolce. Qualche settimana fa, volendo preparare un dolce fresco e senza cottura, ho combinato questo cheesecake, senza alcun programatizzazione e con ingredienti che avevo alla mia disposizione, il quale poi è stato aprezzato moltissimo e consumato in un batter d' occhio! La crema al mascarpone e ricotta è risultata moooolto buona, l' abbinamento coi biscotti alla cannella è stato rivelato molto azzeccato, mentre la buonissima confettura ha completato il tutto sia come sapore ma anche come presentazione...

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la base : 150 gr di biscotti secchi alla cannella,
                        50 gr di biscotti secchi,
                        100 gr di burro bio fuso.
per la crema : 250 gr di mascarpone,
                           250gr di ricotta,
                           250 gr di panna fresca,
                           100 gr di zucchero semolato,
                           50 gr di sciroppo di amarene,
                           50 gr di acqua,
                           3 fogli di colla di pesce.
per la copertura : 2 tazze di confettura alle amarene e ciliegie,
                                      1/2 tazza di acqua,
                                      3 fogli di colla di pesce.
Preparazione :
Si comincia preparando la base. Tritate i biscotti e mescolate con il burro fuso. Foderate il fondo di uno stampo rotondo apribile di diametro 26 cm, con carta forno. Disponete il composto dei biscotti e livellate. Ponete nel frigo per almeno mezz' oretta per consolidarsi.
Preparate la crema. Mettete i fogli di colla di pesce in amollo in acqua dal rubinetto. Mescolate lo sciroppo con l' acqua, versate in un pentolino e portate ad ebollizione. Lasciate cuocere per 2-3 minuti, ritirate dal fuoco e aggiungete la colla di pesce ben strizzata. Mescolate fino a sciogliersi e lasciate raffreddare. Sgocciolate la ricotta ed il mascarpone e mescolate fino a prendere una crema omogenea. Montate la panna insieme allo zucchero. Aggiungete la panna montata e lo sciroppo raffreddato al compsto dei formaggi e mescolate bene. Disponete la crema sulla base di biscotti e livellate. Ponete nel frigo per un paio d' ore.
Preparate la copertura. Certo si poteva semplicemente coprire la crema di formaggi con la confettura. Siccome però la confettura è già abbastanza dolce ed io volevo allegerire un po' questa dolcezza, ho pensato di preparare una sorta di gelè. Mettete in amollo i fogli di colla di pesce, in acqua dal rubinetto.Versate l' acqua in un pentolino e protate ad ebollizione. Ritirate dal fuoco, aggiungete la colla di pesce strizzata e mescolate fino al scioglimento. Lasciate intiepidire e mescolate con la confettura. Lasciate riposare per un oretta, fino a cominciare a gelificare. Versate la gelè sulla crema dei formaggi e ponete nel frigo per un paio d' ore ancora.
Eliminate il crechio apribile dello stampo, tagliate a porzioni e servite il cheesecake ben fresco.


8 σχόλια:

  1. Ma che torta golosa!! Con quella confettura che cola fa venire l'acquolina!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ίσως το πιο άρτιο σε εμφάνιση cheesecake που έχω συναντήσει!!!
    Μαρίνα μου πραγματικά ζωγράφισες!Γιατί μόνο ένας πίνακας ζωγραφικής θα κατάφερνε να αποδώσει την υποσχόμενη γεύση του και την καταπληκτική όψη του!!
    Η επικάλυψη πλούσια, με τα ρπουμπινένια ρυάκια να κυλούν στα πλαϊνά και όχι η απογοητευτική φλούδα κερασένιας μαρμελάδας που συνήθως αντικρύζω...η κρέμα πρωτότυπη και χιονάτη, κρατιέται στο ύψος της με την αρωματική βάση των κανελένιων μπισκότων να συνηγορούν και να συμπράττουν στο τέλειο γευστικό αποτέλεσμα!!!
    Υπέροχο γλύκισμα!
    Φιλάκια πολλά,πολλά..ξανά!!!
    ΥΓ.ευχαριστώ και πάλι θερμά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Φωτεινη μου!
      Εγγυωμαι οτι η κρεμα ειναι παρα πολυ νοστιμη! Αυτο το τσιζ κεϊκ εκανε θραυση, και ο γνωστος ορκισμενος "εχθρος" των τυριων της οικογενειας, το "ισιωνε" απο την μια, το "ισιωνε" και απο την αλλη και δεν πιστευε οτι ετρωγε μια κρεμα που περιειχε οχι ενα αλλα δυο τυρια! Η ιδεα για τα κανελλενια μπισκοτα προεκυψε στο ... σουπερ μαρκετ, οπου τα ειχαν σε promo, και ολως τυχαιως μερικες ημερες μετα και σε γνωστο μαγαζι, δοκιμασα τσιζκεϊκ με φραουλες το οποιο ειχε επισης βαση με κανελλενια μπισκοτα.
      Στην διαθεση σου αν μπορω να εξυπηρετησω ξανα!
      Χαρηκα που τα ειπαμε!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  3. Εχω κολλήσει τα μάτια μου στην οθόνη και δεν λέω να τα ξεκολλήσω!
    Α πα παααα βρε Μαρινάκι, μας αποτελείωσες!
    Ονειρεμένο!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμάν, αμάν! Τί heavy metal cheesecake είναι αυτό;;;; Με έπιασαν άγριες λιγούρες! Μαρίνα μου ζωγράφισες! Θα την παλαίψω κι εγώ μ' αυτό το cheescake, μιας και μου αρέσει πολύ αυτό το γλυκό! Γεια στα χέρια σου!
    Πολλά πολλά φιλιά! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ μου αρέσουν τα μπισκότα κανέλας που χρησιμοποίησες στη βάση, είναι μια ευχάριστη αλλαγή από τα κλασικά digestives.
    Η κρέμα φαίνεται σούπερ λαχταριστή, όπως επίσης και η επικάλυψη.
    Μεγάλη αδυναμία τα cheesecakes και το δικό σου μετράει πολύ!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Μαρίνα, είναι όντως υπέροχος συνδυασμός το cheesecake
    με τη μαρμελάδα κεράσι. Φαίνεται εξαιρετικό.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.