7

ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΜΠΑΧΑΡΆΤ // BAHARAT


BAHARAT

Το μπαχαράτ είναι ένα μείγμα μπαχαρικών, που το συναντάμε στις κουζίνες πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Βόρεια Αφρική. Το όνομα του προέρχεται απο την αραβική λέξη bahar, που όπως έχουμε πει και σε άλλη περίπτωση, σημαίνει μπαχαρικό. 
Η σύνθεση του ποκίλει και ανάλογα με την περιοχή προστίθενται αγαπημένα τοπικά μυρωδικά. Τα βασικά συστατικά του είναι : μαύρο πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρφια, μοσχοκάρυδο, καρδάμωμο, κόλιαντρο, κάρβι και πάπρικα. Στην Τουρκία προσθέτουν και δυόσμο. Στην Τυνησία προσθέτουν αποξηραμένα ροδοπέταλα. Στον Περσικό Κόλπο ονομάζεται kebsa και περιέχει επίσης σαφράν (κρόκο) και αποξηραμένο λαϊμ (loomi). Ανάλογο μείγμα είναι και το ινδικό garam masala.
Το μπαχαράτ είναι πάρα πολύ αρωματικό και δεν είναι πικάντικο. Έχει γλυκό και θερμό άρωμα που συνδυάζεται υπέροχα με πολλά πιάτα.
Το μπαχαράτ ταιριάζει πολύ στα κρεατικά αλλά και στα ψάρια, λαχανικά, σούπες ακόμη και ψωμιά. 
Ταιριάζει καταπληκτικά με το αρνί και το κατσίκι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαρινάρισμα του κρέατος ή να τριφτεί με αυτό το κρέας πριν ψηθεί. 
Χρησιμοποιείται στους μοσχαρίσιους κιμάδες, για υπέροχα αρωματικά μπιφτέκια και κεφτέδες, αλλά και στο ραγκού.
Ταιριάζει επίσης πολύ με το κοτόπουλο. Δοκιμάστε το σε μαρινάδα για κοτόπουλο, μαζί με ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και χυμό λεμονιού.
Μπορεί να αρτύσει και διάφορα ψάρια.
Συνδυάζεται υπέροχα με τις μελιτζάνες. Προσθέστε το στο κλασσικό τουρλού και θα αποκτήσει άλλη διάσταση!
Στην μεσανατολίτικη κουζίνα, το προσθέτουν επίσης σε πιλάφια, στα όσπρια (ιδίως στις φακές) αλλά και σε σούπες.
Το μπαχαράτ είναι μάλλον δυσεύρετο στην αγορά μας, αλλά μπορείτε να το παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι. 

Υλικά : 12 gr πάπρικα καπνιστή,
                8 gr κόκκους μαύρου πιπεριού,
                6 gr καρπούς (σπόρους) κόλιαντρου,
                6 gr κανέλα ξυλάκι,
                6 gr μοσχοκάρφια,
                4 gr μπαχάρι,
                8 gr κάρβι,
                2 gr καρπούς απο καρδάμωμο,
                6 gr μοσχοκάρυδο.
Προετοιμασία : 
Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τα μπαχαρικά ολόκληρα και όχι ήδη αλεσμένα, το άρωμα δεν συγκρίνεται! 
Αν δεν έχετε καπνιστή πάπρικα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη κοινή, γλυκιά πάπρικα.
Αν δεν έχετε κάρβι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κύμινο.
Καβουρντίστε τα ολόκληρα μπαχαρικά, το καθένα ξεχωριστά, για λίγα λεπτά μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αφήστε τα να κρυώσουν.
Αν δεν έχετε πολύ δυνατό μπλέντερ, τρίψτε ξεχωριστά το μοσχοκάρυδο που είναι και το πιο σκληρό. Βάλτε όλα τα μπαχαρικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι και αλέστε τα μέχρι να πάρετε μια λεπτή σκόνη.
Μην παρασκευάζετε πολύ μεγάλη ποσότητα από το μείγμα, καθώς με το πέρασμα του χρόνου η μυρωδιά του εξατμίζεται.
Φυλάξτε το μπαχαράτ σε ένα γυάλινο σκουρόχρωμο βαζάκι, με ερμητικό κλείσιμο, σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.


BAHARAT

Il baharat è una mistura di spezie che incontriamo nella cucina di molti paesi Mediorientali ed in alcuni del Nord Africa. Il suo nome proviene dalla parola araba bahar che, come abbiamo già detto, significa spezia.
La sua composizione varia a secondo della sua provenienza. Gli ingredienti di base sono : pepe nero, pimento, cannella, chiodi di garofano, noce moscata, cardamomo, coriandolo, carvi e paprica. La miscella turca spesso contiene anche mentuccia. Quella tunisina contiene petali di rosa. Il baharat del Golfo prende il nome di kebsa e contiene anche zafferano e lime essiccato (detto loomi). Il baharat rassomiglia molto all' indiano garam masala.
Il baharat non è per niente piccante ed è molto aromatico. Il suo profumo è dolciastro e caldo.
E un eccelente condimento per molti piati e si abbina alla carne, al pesce, alle verdure, minestre e viene aggiunto perfino in qualche tipo di pane.
Si abbina divinamente all' agnello e capretto. Può essere aggiunto nel composto della marinatura della carne o strofinato sulla carne prima di cuocerlo alla griglia.
E ottimo aggiunto alla carne macinata, sia ovina che bovina, per preparare saporite polpette o ragù.
Ci sta bene anche con il pollo. Preparate una semplice marinata con olio di oliva, sale, succo di limone e baharat per dare al solito pollo arrosto un sapore squisito e ... orientale.
Può essere utlizzato per condire vari pesci.
Si abbina ancora alle verdure e particolarmente aad un ortaggio molto amato nella cucina orientale, le melanzane. Aggiungetelo al ratatouille per dare un tocco di sapore in più!
Nella cucina Mediorientale viene aggiunto in pilaf, legumi (particolarmente allle lenticchie) e in minestre.
In Grecia il baharat non è molto diffuso, ma si può prepararlo facilmene anche a casa.

Ingredienti : 12 gr di paprica affumicata,
                            8 gr di grani di pepe nero,
                            6 gr di frutti (semi) di coriandolo,
                            6 gr di cannella in stecca,
                            6 gr di chiodi di garofano,
                            4 gr di grani di pimento,
                            8 gr di carvi,
                            2 gr di frutti di cardamomo,
                            6 gr di noce moscata.
Preparazione : 
Consiglio di non utilizzare le specie già macinate. Anche se ci vuole impiegare un pochino di tempo di più, preferite le spezie intere, perchè il profumo della miscella certo risulta più intenso.
Se non disponete la paprica affumicata, sta bene anche la paprica dolce comune.
Se non disponete il carvi, al suo posto potete utilizzare il cumino, anche se certo non si tratta della stessa cosa.
Fate tostare per qualche minuto, tutte le spezie intere separatemente, in una padella antiaderente. Lasciate raffreddare.
Se non disponete un tritatutto molto potente, grattugiate la noce moscata, siccome è abbastanza dura e può crearvi dei problemi. Ponete tutte le spezie nel triatutto e macinatele finemente.
Preparate una dose modesta, siccome con il passare del tempo perde la sua fragranza iniziale.
Conservate il baharat in un contenitore di vetro scuro, a chiusura ermetica e in luogo fresco e buio.


7 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου... αυτές οι αναρτήσεις πολύ μου αρέσουν!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Κικη μου!
      Εχω μια ιδιαιτερη αγαπη στα μπαχαρικα!

      Διαγραφή
  2. Έχω ένα πακέτο, με καλή ποσότητα, που μου έφερε φίλη από το πρόσφατο ταξίδι της στην Πόλη.
    Το έχω ήδη ξεκινήσει με κάτι κεφτεδάκια πικάντικα που έφτιαξα πριν λίγες μέρες και έρχεσαι τώρα κι'εσύ Μαρίνα με "οδηγίες" πλήρης. Εντυπωσιακό το timming, ομολογώ.
    Καλό μεσημέρι εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελοπη μου απο καιρο ειχα σημειωμενο να το φτιαξω αυτο το μιγμα, οπως και 2-3 ακομη. Τελικα το ετοιμασα πριν ενα μηνα περιπου και συμπτωματικα εφτιαξα ενα φαγακι το οποιο μας αρεσε ιδιαιτερα! Ειναι τοσο αρωματικο που δεν χρειαστηκε τιποτε αλλο απο καρυκευμα. Η συνταγη αυριο!
      Καλο μεσημερι!

      Διαγραφή
  3. Πω πω, νομίζω ότι ακόμα και ελάχιστη ποσότητα από το συγκεκριμένο θα δίνει φοβερή γεύση όπου προστεθεί!
    Ωραία που μπορούμε να το φτιάξουμε και στο σπίτι!
    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστικό μείγμα μπαχαρικών, λατρεύω τα μείγματα
    ανατολίτικης προέλευσης δίνουν υπέροχο άρωμα και γεύση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. non ne avevo mai sentito parlare, sarei curiosissima di assaggiare qualche piatto aromatizzato con questa spezia! Buon we....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.