1

ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ // PARMIGIANA DI MELANZANE AL CIOCCOLATO


ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Και μετα απο την κλασσικη παρμιτζανα με την σαλτσα ντοματας, επεται η γλυκεια εκδοχη με σαλτσα σοκολατας.
Οποιος ακουσει για τον συνδυασμο μελιτζανας - σοκολατας, σιγουρα απορει και αναρρωτιεται αν τελικα αυτο το πραγμα τρωγεται... Σας διαβεβαιωνω οτι οχι μονο τρωγεται, αλλα σκουπιζεις και το πιατο στο τελος! Η γευση της μελιτζανας ειναι πολυ διακριτικη, και πολυ δυσκολα την ταυτοποιεις. Η πλουσια κρεμα σοκολατας, σε συνδυασμο με την ζαχαρωμενη φλουδα πορτοκαλιου, τα αμυγδαλα και τα αμαρεττι, ειναι μια ανεπαναληπτη γευστικη εμπειρια. Το μονο κακο, ειναι οτι προκειται για ενα μαλλον βαρυ γλυκο, και πρεπει να το απολαμβανεις παντα σε μικρες ποσοτητες.
Βεβαια, η γλυκεια εκδοχη της παρμιτζανας, οπως και η αλμυρη, ειναι παραδοσιακα πιατα της Νοτιας Ιταλιας. Υπαρχουν διαφορες παραλλαγες ως προς τα υλικα και τον τροπο παρασκευης. Καποιοι βραζουν τις μελιτζανες σε σιροπι και μετα τις ανοιγουν, και τις γεμιζουν με την κρεμα σοκολατας. Αλλοι, τηγανιζουν τις μελιτζανες δυο φορες : την πρωτη κανονικα σε μπολικο λαδι και την δευτερη, τις βουτανε σε χτυπημενο αυγο, τις παναρουν με φρυγανια και τις ξανατηγανιζουν. Αλλοι χρησιμοποιουν γαλα στην κρεμα και αλλοι οχι. Επισης αλλοι χρησιμοποιουν μονο κακαο και οχι κουβερτουρα. 
Η συνταγη που σας παρουσιαζω ειναι αποτελεσμα ερευνας και τελικης προσαρμογης στα προσωπικα μας γουστα. 
Σας συνιστω ανεπιφυλακτα να την δοκιμασετε!

Υλικα : 1,2 kg λαγκαδιανες μελιτζανες,
                300 ml φρεσκο γαλα,
                250 ml νερο,
                450 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                200 gr κουβερτουρα,
                100 gr κακαο αγλυκο,
                60 gr αλευρι,
                100 gr αμυγδαλοψυχα τριμμενη,
                60 gr μπισκοτακια amaretti,
                αλατι χοντρο,
                σπορελαιο για το τηγανισμα (καλυτερα αραχιδελαιο).
                                     ζαχαρωμενες φλουδες κιτρου,
                                     αμυγδαλα φιλε,
                                     κουκουναρια.
Παρασκευη : 
Για να φτιαξετε την παρμιτζανα, προτιμηστε μακρουλες μελιτζανες (λαγκαδιανες ή τσακωνικες). Πλυντε καλα τις μελιτζανες, αφαιρεστε το κοτσανι και την φλουδα. Κοψτε τες κατα μηκος σε φετες, παχους 0,5 εκ. Τοποθετειστε τις φετες απο τις μελιτζανες σε ενα τρυπητο, πασπαλιζοντας τες με χοντρο αλατι, βαλτε απο επανω ενα πιατο αναποδογυρισμενο και τελος ενα βαρος. Αφηστε τες να στραγγισουν απο τα υγρα τους για 2 ωρες. Οταν ειναι ετοιμες, πλυντε τες καλα, στραγγιστε τες και τοποθετηστε τες σε απορροφητικο χαρτι. 
Για το τηγανισμα πρεπει να χρησιμοποιησετε οσο το δυνατον πιο ελαφρυ σε γευση λαδι; το προτεινομενο ειναι το αραχιδελαιο, αλλα μαλλον ειναι δυσευρετο στην Ελλαδα. Εγω το αντικατεστησα με ηλιελαιο. Βαλτε μπολικο λαδι σε ενα τηγανι και τηγανιστε τις μελιτζανες και απο τις δυο πλευρες. Αφηστε τες επανω σε απορροφητικο χαρτι, να στραγγισουν απο το περιττο λαδι. 
Ετοιμαστε την σως σοκολατας. Σε ενα κατσαρολακι, βαλτε το νερο και την ζαχαρη. Βαλτε το να βρασει, ανακατευοντας, ωτε να διαλυθει τελειως η ζαχαρη. Βραστε το σιροπι για 2-3 λεπτα, προσεχοντας να μην καραμελλωσει. Προσθεστε τη  κουβερουρα, κομμενη σε κομματακια, και ανακατεψτε, μεχρι να διαλυθει τελειως. Στο εν τω μεταξυ, κοσκινηστε το αλευρι με το κακαο μεσα σε ενα σκευος. Προσθεστε το γαλα και ανακατεψτε καλα, μεχρι να παρετε μια πηχτη κρεμα, χωρις σβωλους. Προσθεστε τη κρεμα του κακαο στο κατσαρολακι και συνεχιστε το βρασιμο, ανακατευοντας συνεχως, μεχρι να δεσει η κρεμα της σοκολατας. Κατεβαστε την απο την φωτια και αφηστε την να κρυωσει. 
Βαλτε τα αμαρεττι με την αμυγδαλοψυχα στο multi, και χτυπηστε τα μεχρι να γινουν σαν ψιχουλα. Τα αμαρεττι ειναι και αυτα λιγο δυσευρετα στην Ελλαδα; απο την στιγμη που δεν υπαρχει κατι αναλογο για να τα αντικαταστησετε, θα μπορουσατε και να τα παραλειψετε. Ψιλοκοψτε την ζαχαρωμενη φλουδα πορτοκαλιου. 
Παρτε ενα ταψακι πυρεξ, και στρωστε στον πατο του 2-3 κουταλιες απο την κρεμα σοκολατας. Στρωστε την πρωτη στρωση απο φετες μελιτζανας. Πασπαλιστε τες με το μιγμα αμυγδαλοψυχα / αμαρεττι, και σκορπιστε λιγα κομματακια απο ζαχαρωμενη φλουδα πορτοκαλιου. Καλυψτε με μερικες κουταλιες απο την κρεμα σοκολατας. Συνεχιστε με τον ιδιο τροπο, μεχρι να τελειωσουν τα υλικα σας. Η τελευταια στρωση, πρεπει να ειναι απο κρεμα σοκολατας. 
Βαλτε το ταψακι σε προθερμασμενο φουρνο, στους 120°C για 15 λεπτα, εστι ωστε να δεσουν ολα τα υλικα μεταξυ τους. 
Βγαλτε το απο τον φουρνο και στολιστε το με τις ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου και κιτρου, τα κουκουναρια και τα αμυγδαλα φιλε. 
Αφηστε το να κρυωσει και μετα βαλτε το στο ψυγειο. Πρεπει να κανετε υπομονη για τουλαχιστον 5 ωρες, πριν το δοκιμασετε!


PARMIGIANA DI MELANZANE AL CIOCCOLATO

Dopo alla classica parmigiana di melanzane, ecco la variazione dolce! Come ho già riferito, il termine parmigiana non indica necessariamente la presenza del formaggio. La parmigiana al cioccolato, è certo un dolce insolito; non si capisce la presenza della melanzana ed il ricco sapore del cioccolato lo rende molto goloso...


Ingredienti : 1,2 kg di melanzane,
                            300 ml di latte fresco intero,
                            250 ml d' acqua,
                            450 gr di zucchero semolato,
                            200 gr di cioccolato fondente,
                            100 gr di cacao amaro,
                            60 gr di farina,
                            120 gr di scorze d' arancia candite,
                            100 gr di mandorle, sbucciate e tritate,
                            60 gr di amaretti,
                            sale grosso,
                            olio di semi  per friggere.
per la decorazione : scorze d' arancia candite,
                                     cedretto candito
                                     mandorle a lamelle,
                                     pinoli.
Preparazione :  
Per la preparazione della parmigiana ci ocorrono delle melanzane lunghe. Lavate le melanzane, spuntatele e sbucciatele. Tagliatele, nel senso della lunghezza, a fette spesse di ca 0,5 cm. Disponete le fette in un colapasta, cospargendole di sale grosso, mettete sopra un piatto roveciato e sopra un peso. Lasciatele espellere l'acqua di vegetazione, per un paio d'ore. Poi, lavatele sotto l'acqua corrente, strizzatele e lasciatele aciugare su carta assorbente. 
Versate abbondante olio in una padella e friggete le melanzane da entrambi i lati. Lasciatele sgocciolare dall'olio, su carta assorbente. 
Preparate la crema al cioccolato. Ponete l'acqua con lo zucchero in un pentolino e portatelo ad ebollizone. Mescolate ficnchè lo zucchero sarà sciolto completamente. Lasciate bollire lo sciroppo per 2-3 minuti, facendo attenzione a non lasciarlo caremellare, aggiungete il cioccolato trittato, e mescolate finchè sarà sciolto anch'esso. Nel frattempo, versate in una ciottola il cacao e la farina settacciati, e aggiungete il latte. Mescolate bene, fino ad ottenere una crema densa e priva di grumi. Versate la crema di cacao nel pentolino e lasciate cuocere, mescolando sempre, finchè la crema si addensi. Ritiratelo dal fuoco e lasciatelo reffreddare. 
Tritate finemente gli amaretti insieme alle mandorle. 
Prendete una pirofila e versate sul fondo qualche cucchiaio dalla crema al cioccolato. Sistemate sopra un primo strato con le fette delle melanzane. Spolverizzate con il composto mandore/amaretti e cospargete con scorze d'arancia candite, tagliate a piccoli cubetti. Ricoprite con alcune cucchiaiate dalla crema al cioccolato. Continuate allo stesso modo, fino all' esaurimento degli ingredienti, e terminate con uno strato di crema. 
Infornate in forno preriscaldato ai 120°C, per 15 minuti. Sfornate e decorate con i canditi, i pinoli e le mandorle a lamelle. Lasicate raffreddare e poi mettete la parmigiana nel frigo. 
Lasicatela nel frigo per almeno 5 ore, prima di servire.



1 σχόλιο:

  1. Ε αυτό ούτε το είχα ξανακούσει ούτε μπορούσα να το φανταστώ! Αλλά γιατί όχι; Καλύτερα είναι τα κολοκύθια που συμμετέχουν σε τόσα γλυκά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.