6

ΤΟ ΝΕΡΟΚΡΕΜΜΥΔΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ // LA CIPOLLA "D'ACQUA" DI ZANTE

 

ΤΟ ΝΕΡΟΚΡΕΜΜΥΔΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Το νεροκρεμμυδο της Ζακυνθου, ειναι μια ποικιλια κρεμμυδιου που καλλιεργειται σχεδον αποκλειστικα στην Ζακυνθο, στην περιοχη Κυψελη (ή Μπελουσι, εξ' ου και η τοπικη ονομασια μπελουσιωτικα), αλλα απανταται και σε αλλα νησια του Ιονιου. Λεγεται οτι προερχεται απο την Βενετια, αν και στην Ιταλια κυκλοφορει μια παρομοια ποικιλια με το ονομα cipolla giarratana, που καλλιεργειται ομως στην Σικελια, στην κοινοτητα Giarratana - απ' οπου και η ονομασια του -, αποτελει προστατευομενο παραδοσιακo προϊον PAT και προστατευεται επισης απο την οργανωση Slow food (εδω). 
Ειναι ενα κρεμμυδι τεραστιο (ισο με 4 κοινα κρεμμυδια!), με σχημα ελλειπτικο ("πατημενο" στις ακρες του), με βαρος συνηθως 300-500gr ή και μεγαλυτερο, χρωματος απο κιτρινο εως ανοιχτο μωβ, με γευση γλυκεια και καθολου καυστικη και με μεγαλη περιεκτικοτητα σε νερο. Η συγκομιδη του γινεται απο τελη Ιουλιου και ολο τον Αυγουστο. Αν το βρειτε δοκιμαστε το, θα σας εκπληξει ευχαριστα!



LA CIPOLLA "D'ACQUA" DI ZANTE

La cipolla d'acqua di Zante, è una varietà coltivata, appunto, sull'isola di Zante, ma anche in altre isole di Mar Iono, arrivata molto probabilmente dal Veneto, data la lunga presenza dei veneziani nella zona. Rassomiglia tantissimo alla siciliana cipolla giarratana. E molto grossa (equivale a 4 cipolle normali), pesa tra 300 e 500gr, di sapore dolce e contiene grande quantità di acqua.

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας,
    Ονομάζομαι Χρήστος Μουρούτογλου και είμαι καθηγητής εφαρμογών στο ΤΕΙ Πελοποννήσου (πρώην Καλαμάτας). Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας για το νεροκρέμμυδο. Αν θα θέλατε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο 2721045285 (ώρες γραφείου) για να σας ρωτήσω σχετικά με το νεροκρέμμυδο.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Χρηστο! Θα επικοινωνησω μαζι σου, αν και δεν ξερω περισσοτερα για το νεροκρεμμυδο απ' οτι εργαψα σε αυτην την αναρτηση! Ισως μπορει να σε βοηθησει και η Κικη απο το blog Μικρη Κουζινα, που τα γνωριζει πολυ καλυτερα τα νεροκρεμμυδα, αφου ζει στην Ζακυνθο!
      Χαιρετισμους!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας! Ελπίζω να τα πούμε σύντομα!

      Διαγραφή
  2. Πού θα βρω σπόρους από το κρεμμύδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχω ιδεα, ισως μπορει να βρεις πληροφοριες σε καποια ομαδα του Φεϊσμπουκ που ασχολειται με τις καλλιεργειες.

      Διαγραφή
  3. Υπάρχουν σπόροι κρεμυδιου Ζακύνθου 6988233700

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.